Šta Džejms O’Brajen traži od BiH, da li je njegova posjeta u funkciji rušenja Dejtonskog sporazuma?

29
Foto: REUTERS

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evroazijske poslove Džejms O’Brajen i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana dolaze u višednevnu posjetu BiH.

Posebno je zanimljiv dolazak američkog diplomate. Jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma, nekadašnji savjetnik Medlin Olbrajt, i čovjek koji je bio zadužen za uvođenje američkih sankcija, sada najavljuje da će razgovarati o reformama. A kako kaže, o tome se već konsultovao sa svojim kolegom Majklom Marfijem.

– Postoje određeni lideri, a o tome sam razgovarao i sa ambasadorom u BiH, koji imaju koristi od nestabilnosti. Tako da će se reforme koje se tamo provode suprotstaviti onome što radi gospodin Dodik i ostali koji prate tu politiku – rekao ej O’Brajen.

Mini diplomatska ofanziva nije samo redovna aktivnost na rangu činovnika. Ovo je ipak posjeta drugog čovjeka američkog Stejt departmenta i drugog čovjeka NATO-a, napominje Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije.

O’Brajen je decenijama vezan za ove prostore, a naročito za krovni dokument na kojem počiva dejtonska BiH.

– Period koji su izabrali za posjetu BiH je posebno zanimljiv, kada vidimo da postoje pritisci sa različitih strana. Kada su u pitanju reformske tačke vezane za pristupanje EU, sa druge strane priča koju ste mogli da vidite i prethodnih dana, kroz reakcije američke Ambasade, potenciranje ustavnih promjena u BiH, što politički predstavnici Republike Srpske ne prihvataju kao mogućnost – kaže Šolaja.

Ipak, ne treba svakog diplomatu otpisati već na samom početku, kaže stručnjak za međunarodne odnose Siniša Pepić.

O’Brajen je imao značajnu ulogu prilikom razgovora u Rambujeu o rješenju kosovske krize. Kaže da se zalagao upravo za model sličan dejtonskom, koji bi, ako ništa, spriječio bombardovanje.

– Smatram da je riječ o čovjeku sa kojim se može sjesti i razgovarati, pokušati doći do kompromisa, da se glas Republike Srpske kada je u pitanju BiH, odnosno da se sa srpskom stranom kada je u pitanju Srbija, mislim da će više biti u fokusu odnos Srbije i privremene prištinske administracije, kako bi se došlo do smirivanja odnosa na Balkanu – rekao je Pepić.

O’Brajen ipak dolazi kao dio administracije Džozefa Bajdena, i kao profesionalni diplomata, odgovara jedino Vašington.

Amerika želi da zadrži uticaj u ovom dijelu svijeta, kaže Šolaja, ali dodaje da su davno prošla vremena štapa i šargarepe, i da se stav rukovodstva Srpske čuje mnogo jasnije nego ranijih godina.

Analitičari upozoravaju: O’Brajenova posjeta BiH u funkciji rušenja Dejtonskog sporazuma

Gosti u BiH su dobrodošli, ali ne i oni koji bi da kroje zemlju prema anglosansonskim interesima i interesima jednog naroda u BiH, koji je spreman da se tome povinuje – bošnjačkom – stav je političkih analitičara uoči dolaska pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena u BiH.

Upozoravaju – O’Brajenova posjeta BiH, u funkciji je rušenja Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik u kontinuitetu upozorava da je američko miješanje u unutrašnja pitanja neprijateljsko i da vodi ka destabilizaciji ne samo BiH, već i cijelog regiona.

– Srpska će braniti Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava – jasan je Dodik.

Obrazloženje Stejt departmenta da O’Brajen u BiH dolazi da „podrži suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH“ prazne su floskule jer djela američkih zvaničnika, poput Majkla Marfija, govore suprotno.

Ako O’Brajen preda opozivna pisma i sa sobom iz BiH povede američkog ambasadora, koji narušava odnose u BiH, a svojim uticajem na Kristijana Šmita dodatno unosi haos, samo tada i pod tim uslovima povjerovaćemo da O’Brajen dolazi da zaštiti suverenitet BiH, kaže ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

– S obzirom na to da su male šanse da će on Marfija staviti u avion i odvesti put SAD-a možemo da kažemo da je taj njegov put neka vrsta turizma u kojem će da kaže već ustaljene stavove i dobije dnevnicu jer je to amerikancima veoma važno – rekao je Vranješ.

A svoje stavove O’Brajen je nedavno predstavio u podkastu Stejt departmenta, gdje je 9. januar – Dan Republike nazvao nacionalističkim cirkusom, a Srpsku optužio za separatizam.

Zbog svega navedenog, politički analitičari od njegove posjete ne očekuju ništa novo, osim da još jednom Amerika pokaže da je BiH njihova kolonija, a bošnjački političari njeni poslušnici.

– Amerika generiše sve probleme tako što nije svojim pulenima u BiH rekla da je rat završio 1995. godine. Da ratna retorika i ekstremizam koji zagovara sarajevska elita nema više prođu dok god Amerika to njima ne kaže, BiH će biti problem jer Srpska reaguje na to – istakao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Vojislav Savić, politikolog, smatra da će vjerovatno biti ogroman pritisak na domaće političare da se povinuju, kako kaže, toj anglosaksonskoj kičmi koja dolazi sa zapada i koja prosto želi da utaba stvari na Balkanu koliko god može, ali s druge strane političari iz Srpske, smatra, imaju legitimitet i legalitet da odbrane ono što je njena nadležnost, što pripada Srpskoj po Ustavu i Dejtonu.

A da od odbrane interesa Srpske i zaštite njenih ustavnih nadležnosti neće odustati, u kontinuitetu poručuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

Na društvenoj mreži „Iks“ napisao je da je Dejtonski sporazum činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želio. Američka ambasada nije ovlašćena da u ime BiH i njenih naroda dogovara rješenja.

– Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vrijeme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku. Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovdje sprovesti ono što rade u Federaciji. Vlast u Srpskoj vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rješenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi Srpsku – kategoričan je Dodik.

O’Brajen u BiH stiže nakon dugoočekivanog dogovora lidera na nivou BiH o Izbornom zakonu, postignutog nedavno u Laktašima.

Iako je napravljen napredak, Američka ambasada to nije podržala, jer želi da upravlja svim procesima u BiH, upozoravaju analitičari.

Ocjenjuju, ovakvo ponašanje Amerike uslovljeno je činjenicom da su svjesni poraza u Ukrajini i da sada, na sve načine, pokušavaju da zadrže uticaj gdje god mogu – ali to vrijeme je, kažu, odavno prošlo.