Stanivuković nema rješenje nakon odluke Ustavnog suda

41
Foto: banjaluka.rs.ba

Draško Stanivuković se od juče hvata za glavu. Banjalučka gradska administracija i dalje ne zna šta će sa građevinskim dozvolama koje su izdate za gradnju u dijelu regulacionog plana koji je osporio Ustavni Sud Republike Srpske. S razlogom, s obzirom na to da Stanivukovićeva administracija nije trebalo da izdaje dozvole za vrijeme trajanja sudskog procesa.

– Grad Banja Luka još uvijek nije dobio pomenutu Odluku Ustavnog suda Republike Srpske, te će po dobijanju iste, detaljno razmotriti naredne korake – kažu iz Gradske uprave.

I investitori koji su dozvole dobili čekaju da gradonačelnik mućne glavom. Sa radovima su već počeli. Tako je na prostoru čuvene banjalučke rupe već niklo nekoliko spratova stambeno-poslovne zgrade. Uveliko je počela i gradnja Bijelog dvora, njihovu dozvolu je ipak osporila i republička inspekcija i naredila rušenje dijelova objekta i obustavu pripremnih radova. I od nebodera na prostoru nekadašnjeg kina Kozara, izgleda, nema ništa.

ZEV je upravo zbog tog gradilišta tražio ocjenu ustavnosti regulacionog plana. Sada traže da se građevinska dozvola što prije poništi.

Nema ništa ni od izmjena dijela regulacionog plana, koje su prethodnih mjeseci digle prašinu u Banjaluci. Osporeni regulacioni plan se ne može mijenjati, jer praktično više i ne postoji. Neće tako biti ni objekta parohijskog doma u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Sve to je gradonačelnik mogao da spriječi, da je sa izdavanjem dozvola sačekao. A mogao je, s obzirom na to da se na izdavanje dozvola čekalo još od 2018. kada je regulacioni plan usvojen.

Prethodna administracija dozvole nije izdala, sadašnja jeste. I, potencijalno, ugrozila budžet grada za nekoliko stotina miliona maraka. Toliko će, sigurno, odštete građani, zbog nemarnosti Stanivukovića, morati da plate investitorima.