Stano: Priština zabranom posjete patrijarhu Porfiriju ignorisala značaj Srpske pravoslavne crkve

4
Foto: Euronews

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je danas u Briselu da je Priština, odlukom da spriječi ulazak Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici episkopa na Kosovo i Metohiju, prekršila aranžmane za zvanične posjete iz 2014. godine i ignorisala značaj koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima za građane na Kosmetu.

Stano je na konferenciji za novinare naveo da je posjeta najavljena u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu, tako da je je trebalo da bude dozvoljena, te ocijenio da je odluka Prištine usmjerena protiv osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva.

On je ponovio poziv EU na punu i bezuslovnu prijmenu svih sporazuma i obaveza iz dijaloga, uključujući i one o zvaničnim posjetama.

Na pitanje da li će odluka Prištine o ulaska patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika biti tema sutrašnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Stano je rekao da je „taj sastanak fokusiran na veoma specijalnu agendu“, odnosno temu upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

Stano je, međutim, dodao da EU nikada ne propušta priliku da prenese svoje poruke, očekivanja ili nezadovoljstvo akcijama, koracima i odlukama pojedinačnih strana u svakoj prilici kada se susretnu sa njihovim predstavnicima.

Patrijarhu Porfiriju i sedmorici episkopa SPC juče je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i oni su vraćeni sa administrativnog prelaza Merdare.

Patrijarh i vladike zaputili su se u Pećku patrijaršiju, gdje je trebalo da započnu zasjedanje Sabora SPC.