Košarac: Nema odustajanja od borbe protiv odlagališta na Trgovskoj gori

8
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da BiH neće odustati od borbe protiv izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori i tražiće angažman i međunarodne pravne kancelarije, budući da Hrvatska perfidno sprovodi dalje aktivnosti u skladu sa ESPO konvencijom.

– Priča oko Trgovske gore nije završena i borba je u toku. Nećemo odustati od borbe. Cijenimo da su argumenti na našoj strani. Pravni i ekspertski tim rade u punom kapacitetu, pozivamo i druge da im daju doprinos. Naše procjene govore o tome da ćemo na međunarodnom planu tražiti podršku – izjavio je Košarac u Zvorniku.

Košarac je naglasio da BiH već ima podršku Slovenije, Mađarske i Srbije, te da je u toku rad na tome da još nekoliko zemalja EU daju podršku.

– Mi nećemo odustati jer smatramo da nam je primarno da zaštitimo zdravlje ljudi i prirodne ljepote Republike Srpske i Federacije BiH u tom kraju. Mislim da predstoji još mnogo napora kako bismo došlo do nama željenih rezultata, a to je da na lokalitetu Čerkezovac na Trgovskoj gori ne bude izgrađeno odlagalište – rekao je Košarac.

Nismo zadovoljni odnosom Satlera

Prema njegovim riječima, Slovenija nudi svoje kapacitete, te u tom kontekstu EU treba da se referira.

– Nismo zadovoljni odnosom (šefa Delegacije EU u BiH Johana) Satlera, koji ima potpuno indolentan odnos na naše zahtjeve da to pitanje bude tretirano kroz Delegaciju. O tome sam razgovarao sa zvaničnicima u Briselu i siguran sam da postoji ozbiljna energija u ljudima koji su u ovom poslu i koji će raditi argumentovano i činjenično da ta pitanja tretiramo onako kako to kažu naši stručnjaci – rekao je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.