Košarac: Prevazići političke predrasude Sarajeva o „Otvorenom Balkanu“

12
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je danas na regionalnoj konferenciji „Jedan region, jedno tržište“ u Novom Sadu izrazio uvjerenje da će biti pravaziđene političke predrasude u Sarajevu i da će preovladati privredni razum, koji će bošnjačke političare ubijediti u značaj politička dimenzije članstvo BiH u „Otvorenom Balkanu“.

Košarac je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem istakao da je politika predsjednika Aleksandra Vučića uticala na to da je danas Srbija, ne samo regionalni lider, nego i država u koju vrijedni ulagati, gdje inostrani partneri definitivno procjenjuju da je jedna vrsta bezbjednosnog izazova eliminisana i da postoje adekvatne politike Vlade Srbije u smislu promocije srpskog tržišta.

– Za nas je Srbija regionalni lider. Meni je žao što u BiH stanuju političke predrasude i nismo dio „Otvorenog Balkana“. Žao mi je što su privrednici iz Federacije BiH, prije svega taoci politika koje dolaze iz Sarajeva – rekao je Košarac.

On je ukazao na problem što su privrednici zarobljeni stavovima bošnjačkih političkih lidera.

– Smatram da su privredni potencijali u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veoma poznati ovom tržištu i da će preovladati ta vrsta privrednog razuma i da ćemo uspjeti da bošnjačke političare ubjedimo da je značajna politička dimenzija članstvo BiH u „Otvorenom Balkanu“ – rekao je Košarac.

On je napomenuo da je jedno od političkih prava i interesa upravo ekonomija, regionalno tržište i saradnja.

– Upravo iz tog razloga sam danas došao ovdje da još jednom potvrdim naše opredjeljenje da zajedno sa Srbijom radimo na jedinstvenom tržištu i tako jačamo ekonomiju Srbije, Republike Srpske i BiH – dodao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac učestvuje na regionalnoj konferenciji „Jedan region, jedno tržište“ u Novom Sadu, na poziv ministra unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislava Momirovića.