Stefanović: Srbija ima interes, ali i želju da snažno investira u Srpsku

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Banjaluci da Srbija ima interes, da hoće i želi da nastavi da snažno investira u Republiku Srpsku i da jača bratske odnose.

Nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Stefanović je naveo da je to za Srbiju nešto na što ima i pravo prema Dejtonskom sporazumu, ali i prema internim aktima i specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske.

– Ovo je moja dvodnevna posjeta Republici Srpskoj u sklopu koje ćemo vidjeti šta su mogućnosti namjenske industrije Republike Srpske, jer nam je cilj intenzivnija saradnja sa kompanijama sa kojima već poslujemo, s kojima imamo ugovore vrijedne oko 20 miliona evra. Nedavno smo potpisali ugovor sa Remontnim zavodom „Orao“ vrijedan 3,7 miliona evra – rekao je Stefanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cilj je da se ta saradnja proširi, jer Srbija ima interes da jača svoju vojsku.

– Želim da razgovaram sa predstavnicima banjalučkog „Kosmosa“, ali i da vidimo šta možemo da zajednički uradimo na modernizaciji remontnog zavoda na Palama, jer su nam oni neophodni za revitalizaciju motora naših tenkova – rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da je u narednom periodu dosta privrednih aktivnosti koje će pomoći da ljudi u Republici Srpskoj bolje žive, ali i da Vojska Srbije bude još sposobnija i efikasnija.

– Za nas je važno da nastavimo saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, kojima smo ponudili nove kurseve obuka i treninga na našoj Vojnoj akademiji. Drago mi je da će prvi pilot helikopterske jedinice biti školovan na Vojnoj akademiji u Beogradu – rekao je Stefanović.