Stevandić očekuje konsenzus svih političkih predstavnika iz Srpske o imovini

3
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje da se predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Srpske odazovu na sastanak koji je za sutra sazvao predsjednik Milorad Dodik povodom zauzimanja stava o imovini Srpske, naglašavajući da je potrebno poslati jedinstven odgovor iz Republike.

– Ne raspravljamo o odnosima vlasti i opozicije, nego o načinu na koji ćemo se ubuduće ponašati kada je riječ o napadima na Republiku Srpsku. Nije napadnuta nijedna politička partija niti politička partija gazduje zemljom. Prema tome, ja se nadam širokom konsenzusu i dogovoru – izjavio je Stevandić Srni.

Stevandić je rekao da se to odnosi i na, kako je naveo, nacrt odluka koje će sutra politički predstavnici biti primorani da donesu.

– To se odnosi i na odluke koje će se donositi i u Vladi i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kao što su sve partije zajedno izašle juče iz Parlamentarne skupštine BiH – očekujem da ćemo i o ovoj temi svi biti na istom fonu – naglasio je Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sazvao je za sutra u Banjaluci konsultativni sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih političkih partija iz Srpske povodom zauzimanja stava o imovini Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva.

U izjavi bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH navedeno je da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Republiku Srpsku, te se tvrdi da „BiH ima isključivu nadležnost“ da uređuje sva pitanja u vezi sa tom imovinom.