Stevandić: Republika Srpska ne prihvata protektorat i nametanje zakona

3
Foto: Klix.ba

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Sarajevu da Republika Srpska ne prihvata protektorat i da joj neko drugi nameće zakone, kao ni to da se mora konsultovati sa ambasadorima prije sastanaka.

– Republika Srpska doprinosi ukupnoj kolektivnoj bezbjednosti, a uzrok svih problema je mentalitet prihvatanja protektorata u Federaciji BiH (FBiH), potreba da se stalno posavjetuju, poslušaju nekog ambasadora ili OHR – rekao je Stevandić novinarima nakon sastanaka parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima mentalitet suverenosti koji dolazi iz Banjaluke.

– Zato mi uvijek dolazimo na sastanke spremni, usaglašeni i nemamo nikakav problem da nešto dogovorimo. Sa druge strane, imamo ministre i predsjednike stranaka koji kažu da ne mogu garantovati da će njihovi poslanici glasati za ono što oni dogovore – istakao je Stevandić.

On je istakao da je takvo ponašanje neozbiljno, a „trojka“ je žrtva te psihologije protektorata i prihvatanja nametnutih rješenja.

– Sramota je za bilo kog parlamentaca, bez obzira gdje živi, da prihvati da neko odredi zakon po kome će neko biti uhapšen. Nemojte misliti da mi u Republici Srpskoj nemamo svoja rješenja i da nismo u mogućnosti da legalnim skupštinskim odlukama i zakonima zabranimo i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da dolazi na sudske procese – naglasio je Stevandić.

On je rekao da je sramota pokazivanje tolikog animoziteta i netrpeljivosti prema Banjaluci koje se doživljava u Sarajevu u vezi sa sjedištem bilo koje institucije, posebno apelacionog odjeljenja.

– Smatramo da sa srpske strane nije bilo ništa sporno, imamo problem što se u FBiH „trojka“ ne može dogovoriti, što je nekorektno i gubimo vrijeme na pregovore koji nisu propali radi nas – rekao je Stevandić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, te lideri „trojke“ koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.