Stevandić: Zakonom o referendumu i Izbornim zakonom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes

11
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda, zaključeno je danas na sjednici Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske kojoj je predsjedavao predsjednik parlamenta Nenad Stevandić.

– U ovim zakonima ne postoji bilo kakav oblik diskriminacije ili bilo koji oblik ugrožavanja nacionalnih, socijalnih i etničkih prava – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Odbora.

On je naveo da će odgovor Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske sutra biti proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske na odlučivanje.

Stevandić je rekao da je za četvrtak, 20. jun, sazvao Kolegijum Narodne skupštine Srpske na kojem će predložiti da 2. jula budu održane dvije sjednice parlamenta.

On je precizirao da će prvo biti održana svečana sjednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se obrati predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, a potom da bude održana redovna sjednica na kojoj bi trebalo da bude razmatrana Deklaracija nedavno usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Sudski proces protiv predsjednika Srpske montirana politička afera

Stevandić je ocijenio da je sudski proces koji se vodi protiv predsjednika Srpske u Sudu BiH montirana politička afera.

Stevandić je podsjetio da je Sud BiH odbio zahtjev da u tom procesu on bude svjedok, kao i da ima osjećaj da je sve ono što bi koristilo Dodiku i sve što bi razjasnilo montiranu političku aferu odbijeno s ciljem da se na neki način što prije pokuša izdejstvovati presuda.

– Svi pravni eksperti smatraju da je nemoguće izdejstvovati presudu na ovaj način, ali ako pogledamo kakva je istorija odnosa u BiH, Ustavnom sudu i Sudu BiH, naše je da budemo budni i spremni i bez obzira na razne političke razmirice, kojih ima puno, ostajemo u tom rovu koji čuva Republiku Srpsku, jedinstveni i oslonjeni jedni na druge – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

U Sudu BiH sutra će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Republike Srpske“ Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita na kojem bi odbrane trebale da počnu sa iznošenjem dokaza.

Na ročištu održanom 22. maja Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje svojih dokaza.

Na prethodnom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.