Stevanović: Dobrovoljnom demontažom „Kajak terase“ izbjegnuti performansi, slijedi tužba

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pravni tim porodice Radišić, u čijem je vlasništvu „Kajak terasa“ u Banjaluci, odlučio je danas da dobrovoljno demontira taj objekat radi očuvanja javnog reda i mira u gradu, budući da je procijenjeno da bi sutra moglo doći do neprijatnih situacija zbog najava gradonačelnika Draška Stanivukovića, rekao je advokat Miloš Stevanović.

Stevanović, koji je pravni zastupnik vlasnika „Kajaka“ u Banjaluci, je na konferenciji za novinare u Bijeljini rekao da su obavijestili Komunalnu policiju da je postupak rušenja započet, a obavijestiće ih i po okončanju i tako ispuniti obaveze.

– Niko na ovaj način ne priznaje da je Stanivuković u pravu – mi smatramo da on griješi. Zamoljen sam i da postavim pitanje oko velikog broja drugih objekata u Banjaluci koji nisu legalni, uključujući, možda, i neke u vlasništvu porodice Draška Stanivukovića – rekao je Stevanović i izrazio nadu da će građevinska inspekcija i druge institucije dati odgovor.

Stevanović je rekao da je porodica Radišić jutros počela sa demontažom objekta „Kajak terase“ jer nisu željeli da neko tamo izvodi performanse i da se tu bespotrebno okupljaju političari i skupljaju poeni.

On smatra da postoje mnogobrojni argumenti na osnovu kojih političari treba da prikupljaju poene, a ne da ih skupljaju bavljenjem jednom terasom, za koju je Gradska uprava Banjaluka i izdala dozvolu.

– Radovi (na demontaži) još traju i sutra do 15.00 časova biće sve uklonjeno. Mi ćemo nastaviti borbu i ovo ni na koji način ne znači da se neko povinovao nalozima gradonačelnika, niti da ćemo odustati od pravne borbe – napomenuo je Stevanović.

Stevanović je istakao da će, po okončanju procedura, podnijeti tužbu za naknadu štete protiv grada Banjaluka i institucionalno, pravno, suprotstaviti se bilo kakvoj samovolji koja je, kaže, nažalost, sve više prisutna u tom gradu.

On je naveo da su se na ovo odlučili iz više razloga, a prije svega zarad očuvanja javnog reda i mira u Banjaluci, budući da je gradonačelnik, kako je napomenuo, već po gradu počeo da animira različite grupe, bar prema saznanjima do kojih su oni došli.

– Procijenili smo da bi sutra moglo doći do neprijatnih situacija. Porodica Radišić ne želi, ni na koji način da učestvuje u bilo kakvim političkim prepucavanjima, niti da bude razlog za bilo kakve nemire do kojih bi moglo doći u tom dijelu grada – napomenuo je Stevanović.

Stevanović je rekao da Stanivuković zamajava javnost i pozvao ga da odgovori zbog čega spisi o ovom pitanju nisu dostavljeni drugostepenom organu na odlučivanje.

– Riječ je o jednostranim odlukama, nepoštovanju institucija – napomenuo je Stevanović.

On je rekao da na toj lokaciji i dalje, sasvim legalno, radi „Kajak“ kafić, odnosno bilijar klub u koji ide većina ljudi koji žive u Banjaluci, a da je riječi bilo o „Kajak terasi“.

– Moramo oštro da se suprotstavimo komentarima i informacijama koje je Gradska uprava Banjaluka puštala u posljednje vrijeme u pravni i medijski prostor. Porodica Radišić, kojoj je stavljena meta na čelo, ima potrebu da se oglasi i kaže da, prije svega, Gradska uprava nije postupala u skladu sa zakonom i nije istina sve ono što je Stanivuković govorio – rekao je Stevanović.

Stevanović je na pres-konferenciji pokazao i zaključak rješenja, u kome je Komunalna policija jasno navela da je potrebno skloniti pergolu, zid ograde od metalnih profila i staklenu ogradu prema rijeci Vrbas.

– Dakle, nije istina da je naređeno kompletno rušenje „Kajak terase“ i cijelog tog prostora. Naime, Gradska uprava i Stanivuković su zaboravili da kažu, a ja ih pozivam, javnosti, medijima, a i porodici Radišić – zbog čega nikada nisu dostavljeni spisi na drugostepeno odlučivanje, po žalbi prema Ministarstvu – upitao je Stevanović.

On je rekao da je potrebno objasniti i zbog čega je Komunalna policija bila ta koja je naredila rušenje, odnosno uklanjanje ova tri elementa koja se tiču „Kajaka“.

– To nikada nije bilo u istoriji, otkada je ustanovljena institucija Komunalne policije i mi ćemo pred nadležnim institucijama postaviti ovo pitanje – napomenuo je Stevanović.

Stevanović je rekao i da je pravni tim podnio krivične prijave protiv komunalnog policajca koji je naredio rušenje, ali i protiv drugih nadležnih, među kojima je i Stanivuković.

On je istakao da je potrebno ukazati i na jednu u nizu neistina koje su iznijete kada je riječ o legalizaciji ovog objekta.

– Gradonačelnik uopšte nije sačekao da se završi postupak legalizacije, odnosno da se donesu odluke u vezi sa tim pred drugostepenim organom, već je, prema našim saznanjima, naredio Komunalnoj policiji da izvrši ovo rušenje. Podsjećamo javnost i da je Stanivuković pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci i nije čekao njegovu odluku već postupio na ovaj način – rekao je Stevanović.

On je pozvao gradonačelnika Banjaluke da se bavi pravom i da prestane da uznemirava članove porodice Radišić i pravi kojekakve teorije zavjere vezane za „Kajak terasu“.

– Na zaključak Komunalne policije iznijet je niz pravnih lijekova, obraćali smo se različitim institucijama, ali gradonačelnik očigledno ne želi da trpi drugostepenu vlast, niti sudsku, i nije čekao njihove odluke – rekao je Stevanović i najavio niz različitih procedura.

Stevanović je najavio da će se sutra sa svojim timom, za slučaj da Stanivuković organizuje pres-konferenciju, pojaviti na ovoj lokaciji da ukrste argumente, ukoliko ih, kako je rekao, gradonačelnik uopšte bude imao.

– Neka javnost bude uvjerena da postoji pravda. Mi duboko vjerujemo u institucije ovog sistema – poručio je Stevanović.

On je rekao da je pravni tim Radišića ubijeđen u snagu svojih argumenata.

– Pozivamo i policiju i javnost da se bave sigurnošću porodice Radišić, s obzirom na stalne i učestale napade. Moram da kažem da su oni postali personifikacija moći… To nije istina – poručio je Stevanović i ukazao da je ta porodica tokom prethodne godine uplatila nekoliko miliona KM samo u budžet grada Banjaluka.