Stevanović (Srbija): Albanci iskoristili UN za promovisanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova

5
Foto: Screenshot

Albanija je u septembru iskoristila predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN kako bi promovisala samoproglašenu nezavisnost Kosova, koje je i u septembru kao i sada dio Srbije, izjavio je ambasador Srbije u UN Nemanja Stevanović.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku rekao da mora da reaguje na nečuvene tvrdnje ambasadora Albanije u UN Ferita Hodže, koji je pokušao da uperi prst u dvije zemlje, od kojih Stevanović predstavlja jednu, a i predstavnik „druge zemlje“ je takođe na sjednici Savjeta bezbjednosti.

– Da ovaj svijet nije tako tragičan, bio bi veoma smiješno mjesto. Lekcije o ljudskim pravima i demokratiji drži nam država čiji je najpoznatiji predstavnik bio Enver Hodža – „svjetionik demokratije“ – istakao je Stevanović, uz napomenu da mu je drago što „posljednji put gleda predstavnika Albanije na sjednici“.

On je aludirao na izjavu Hodže da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik „traži savjete tamo gdje demokratija umire“.

Stevanović je napomenuo da etnički Albanci čine najveći broj članova „Islamske države“ kada se računa po glavi stanovnika, te da su neki od njih „najpoznatiji koljači“.

Govoreći o glavnoj temi današnje sjednice, o situaciji u BiH, Stevanović je rekao da je stanje u BiH zavještanje najveće jugoslovenske krize.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum, čija je Srbija jedna od potpisnica, bio ključan za okončanje rata u BiH i postavljanje temelja za mirnu budućnost.

Stevanović je naglasio da ne treba potcjenjivati važnost onoga što je do sada postignuto kada se radi o BiH.

On je naveo dio izvještaja Eufora u kojem se navodi da BiH ima stabilnost, koju održava već 25 godina, uprkos svim političkim tenzijama.

Stevanović je naveo da je stav Srbije nepromijenjen kada se radi o podjeli nadležnosti, pravosuđa i imovine između Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) i da Beograd to smatra unutrašnjim pitanjem BiH.

– Razvijanje odnosa sa BiH za Srbiju ostaje kamen temeljac za napredak regiona. Potpuno smo posvećeni našem bilateralnom dijalogu i saradnji i nastavićemo da budemo pouzdan partner u napretku na polju zajedničkih interesa – istakao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, Srbija ostaje privržena transparentnom razvijanju odnosa sa Republikom Srpskom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a teži i ka razvijanju odnosa i sa FBiH.

Stevanović je naglasio da je potrebno veće angažovanje EU u procesu proširenja na region, te da Srbija pozdravlja svaki korak koji BiH napravi na putu evropskih integracija.

– Srećan put Albaniji – nećete nam nedostajati. Hvala – dodao je Stevanović na kraju obraćanja.

Hodža je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN kritikovao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog ideje o formiranju zajedničke države Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Albanski predstavnik je naveo da Dodikove izjave „predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u regionu“ i da takva izjava podriva, kako je on rekao, „četiri druge države u regionu“.