Stoltenberg: Kina podstiče najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata

7
Foto: NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji, čime podstiče najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata, prenosi Sputnjik.

– Kina podstiče na najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata – rekao je Stoltenberg u intervjuu japanskom listu „Iomiuri“, navodeći da Rusija navodno proizvodi bespilotne letjelice i rakete uz podršku najsavremenije tehnologije i elektronike koja se izvozi iz Kine.

S tim u vezi, prema riječima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se povećao pritisak na Kinu i stabilizovao region u Aziji.

Govoreći o konkretnim koracima u slučaju krize na Tajvanu, Stoltenberg je iznio oprezan stav, rekavši da će NATO ostati savez Sjeverne Amerike i Evrope. Takođe je naglasio da odluka o ranije objavljenom planu o otvaranju kancelarije NATO-a za vezu u Tokiju neće biti doneta na predstojećem samitu Alijanse, uzimajući u obzir da članice ne žele nepotrebno da provociraju Peking.

– NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali ona predstavlja izazov našim vrijednostima, interesima i bezbjednosti – dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine u odgovoru na optužbe zapadnih zemalja navodi da zauzima pravedan i objektivan stav o situaciji u Ukrajini, kao i da se pridržava razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja i robe dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima.

U aprilu je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritikuju normalnu saradnju Rusije i Kine. On je to nazvao licemjerjem i tipičnim primjerom dvostrukih standarda. Peking je takođe upozorio Sjedinjene Američke Države da omalovažavanje i okrivljavanje drugih neće riješiti ukrajinsku krizu.