Stoltenberg: Potrebni novi kapaciteti, a ne strukture

5
Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Ministri odbrane NATO-a saglasili su definisanje prve strategije Alijanse u vezi sa vještačkom inteligencijom, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na kraju dvodnevne konferencije na nivou ministara odbrane u Briselu.

– Saveznici su dogovorili našu prvu strategiju u vezi sa vještačkom inteligencijom. Ona će postaviti standarde za odgovorno korišćenje vještačke inteligencije u skladu sa međunarodnim pravom, naznačiti kako ćemo ubrzati njeno usvajanje u onome što radimo, odrediti kako ćemo zaštititi ovu tehnologiju i odgovoriti na prijetnje koje predstavlja upotreba vještačke inteligencije od strane protivnika – rekao je šef NATO-a.

Obraćajući se novinarima na brifingu poslije ministarskog sastanka, Stoltenberg je naveo stvaranje „NATO Fonda za inovacije“ od milijardu evra za pomoć „inovatorima širom Alijanse koji rade na novim i remetilačkim tehnologijama“.

– Nove tehnologije preoblikuju naš svijet i našu bezbjednost. Novi Fond za inovacije NATO-a osiguraće saveznicima da ne propuste najnoviju tehnologiju i sposobnosti koje će biti ključne za našu bezbjednost – rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg je pojasnio da će Fond za inovacije biti dio novog „akceloratora odbrambenih inovacija za sjeverni Atlantik“ /DIANA/, koji će uključivati ​​stvaranje mreže centara za testiranje tehnologije koji bi trebalo da „bolje iskoriste civilne inovacije radi naše bezbjednosti i jačanja tehnološke veze između Evrope i Sjeverne Amerike“.

Osvrćući se na druga pitanja, generalni sekretar se pohvalio visokim nivoom saradnje između NATO-a i partnera, uključujući Finsku, Švedsku i EU, i rekao da se raduje zajedničkoj deklaraciji sa EU o još bližim vezama.

– Pozdravljam povećane napore EU u odbrani. NATO već dugi niz godina poziva evropske saveznike da ulažu više i obezbjede više u smislu kapaciteta. Ali ti napori ne bi trebalo da dupliraju NATO. Potrebni su novi kapaciteti, ali ne i nove strukture – rekao je Stoltenberg, prenio je „Sputnjik“.