Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji

6
Foto: Bloomberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve unutar Rusije kako bi se branila od napada.

– Ukrajina ima pravo da napadne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani – rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sedištu NATO-a, gdje je Alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Grupa koju predvode Sjedinjene Američke Države okuplja oko 50 zemalja kako bi koordinirala vojnu podršku Kijevu u borbi protiv invazije Rusije.

Stoltenberg je takođe rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare postalo očiglednije otkako je Rusija otvorila novi front na sjeveru u Harkovu i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

– Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbjedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane – rekao je on, prenos Glas Amerike.

Sjedinjene Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova.