Stoltenberg: Ukrajini potrebno još zaliha oružja i opreme

22
Foto: Bloomberg

Članice NATO-a blisko sarađuju sa vojnim kompanijama da bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme kako bi bila spremna za dugotrajan rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– Pružamo veliku podršku, ali moramo da učinimo još više i da budemo spremni za duge staze. Zbog toga smo sada u bliskom kontaktu i blisko sarađujemo sa vojnom industrijom da bismo proizveli više i isporučili više različitih vrsta municije, oružja i opreme – rekao je Stoltenberg Rojtersu.

Posljednjih mjeseci, SAD i druge zapadne zemlje počele su da isporučuju u Ukrajinu naprednije sisteme konvencionalnog naoružanja, uključujući visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS) koji nude veći domet i veću preciznost.

Stoltenberg je u jednom govoru u Norveškoj rekao da je ruska operacija u Ukrajini stvorila najopasniji trenutak za Evropu od Drugog svjetskog rata i da se Rusiji ne može dozvoliti da pobijedi.

On je takođe optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da se upušta u „nepromišljenu i opasnu“ retoriku u vezi sa potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja.

Dok članice NATO-a nisu direktno uključene u rat, NATO je blisko uključen u koordinaciju odgovora Zapada.

Stoltenberg je ponovio svoj stav da će se rat vjerovatno završiti tek nakon pregovora.

– Znamo da se većina ratova završava za pregovaračkim stolom. Takođe znamo da će ishod tih pregovora u potpunosti zavisiti od snage na bojnom polju – rekao je Stoltenberg Rojtersu.