Stradanje učenika u Šargovcu opomena da ovaj zločin ne treba zaboraviti

91
Foto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da zločin u kojem su ustaše tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubile 52 učenika banjalučke Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Šargovcu treba da bude opomena svima da ovo stradanje ne bi smjelo biti zaboravljeno.

Trivićeva je rekla novinarima da je važno da se kroz obrazovni sistem i edukacije učenici upoznaju o ovim nemilim dešavanjima i sa istorijskim događajima koji su važni za opstanak srpskog naroda, što treba činiti tokom čitave godine, a ne samo na dan stradanja.

Ona je rekla da posljednjih godina, koliko prisustvuje obilježavanju i odavanju pomena žrtava ovog ustaškog zločina nad najmlađima, škola na autentičan i odgovarajući način, zajedno sa svojim učenicima provodi kulturu sjećanja.

Trivićeva je rekla da je važno da se posredstvom obrazovnog sistema i pedagoških ustanova učenici i buduće generacije u Srpskoj edukuju o ovakvim nemilim dešavanjima koji su se desili u prošlosti.

Foto: SRNA

Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“ Darko Tomić rekao da su se okupili danas, na 80 godina od zločina koji se desio u ovoj školi gdje su ubijena 52 učenika pravoslavne vjeroispovijesti i 10 godina od kada se obilježava u ovoj školi i daje pomen za te nevine žrtve.

On je rekao da je pozvao gradske i republičke vlasti da uzmu učešća u pripremi programa i dešavanja, ne samo tokom 7. februara, kada se dogodio ovaj zločin, već tokom cijele godine.

Tomić je rekao da u ovoj školi dovoljno govore o ovom događaju, dodavši da je najbolji dokaz što su tri bivša učenika Boris, Milan i Nemanja uradili mural na školi posvećen žrtvama.

– Ja mislim da ne postoji nijedan učenik Osnovne škole „Đuro Jakšić“ da ne zna za ovaj zločin. Ubijeđen sam i vjerujem da i ostale kolege u drugim školama uče djecu o ovom zločinu – rekao je Tomić.

On smatra da se u proteklih 10 godina dosta toga uradilo o ukazivanju na ovaj monstruozni zločin.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je pitanje da li se i nakon 80 godina Srbi dovoljno sjećaju, i da li se uopšte mogu dovoljno sjećati svih strahota koje su kao narod prošli.

On je istakao da zajednička kulturna sjećanja jednog naroda stvara zajednički identitet, prisnost i povezivanje.

Za stradale učenike je u holu škole „Đura Jakšić“ služen parastos, a održan je i istorijsko-poetski čas.

Foto: SRNA

Obilježavanju 80 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole „Đura Jakšić“ prisustvovali su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, odbornici Skupštine grada Banjaluka, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Prisustvovali su i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, te građani, nastavnici i učenici.

Foto: SRNA

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole.