Stranka Nacionalno okupljanje pobjednik prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj

6
Foto: REUTERS/Christian Hartmann (arhiva)

Prema nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) veliki je pobjednik prvog izbornog kruga sa 33,5 odsto osvojenih glasova, što znači da bi ta partija mogla da obezbijedi između 240 i 270 poslanika u novom sazivu Nacionalne skupštinu, navodi se u analizi agencije Ifop.

Ova stranka kojom predsjedava Žordan Bardela ne bi imala apsolutnu parlamentarnu većinu, ali mogla bi da osvoji najmanje 150 poslaničkih mjesta više nego nakon izbora 2022. godine, prenosi Figaro.

Novi narodni front sa osvojenih 28,5 odsto glasova imao bi između 180 i 200 poslanika, ispred Makronove političke koalicije koja je osvojila 22,1 odsto glasova i mogla bi da obezbijedi između 60 i 90 poslanika.

Republikanci sa osvojenih 9,7 odsto glasova u novom sazivu parlamenta imali bi između 30 i 50 poslanika, a ostale stranke i koalicije među kojima su različite ljevičarske i desničarske partije i regionalisti imali bi između 13 i 20 predstavnika u Nacionalnoj slupštini.

– Ove projekcije se moraju posmatrati krajnje oprezno jer su nasumični rezultati rezultat primjene prilično nestabilne metodologije proračuna. Moramo sačekati da dobijemo konačne rezultate za svaku izbornu jedinicu – upozorava Fransoa Kraus, direktor odjeljenja za politiku i vesti u Ifop.

Neki lideri su neposredno nakon što su saznali rezultate prvog kruga izbora izdali svoje smjernice za dalje političko djelovanje.

Tako je Žan-Lik Melanšon, lider Nepokorene Francuske (LFI), pozvao sve političke aktere da ne dozvole da više „nijedan glas“, „nijedno mjesto“ ne pripadne Nacionalnom okupljanju i apelovao na svoje kandidate da se povuku ukoliko bi to povećalo šanse za bolji plasman stranke ili bolje pozicioniranog kandidata za pobjedu nad RN.

Iz tabora Makronove koalicije oglasio se premijer Gabriel Atal koji je takođe najavio povlačenje u mnogim izbornim jedinicama u cilju pobede nad Nacionalnim okupljanjem.

– U nekoliko stotina izbornih jedinica, naši zajednički kandidati će predstavljati najbolji izbor za pobjedu nad RN. U drugima će naši kandidati biti pozvani da se povuku. To je častan izbor – izjavio je premijer Atal.

Desničar Eduar Filip je pozvao svoje kandidate da se „povuku kako bi se izbjegla izborna pobjeda poslanika RN ili LFI, čak i ako to znači da će se glasovi dati komunistima.

Pariski dnevnik ukazuje da će biti potrebno da se sačeka utorak 2. jul, kada ističe rok za kandidature ili povlačenje kandidata za drugi krug, da bi se dobile pouzdanije projekcije zasnovane na istraživanjima javnog mnjenja.

Neredi u Francuskoj poslije pobjede Nacionalnog okupljanja u prvom krugu izbora

U više gradova Francuske održani su protesti nakon objavljivanja preliminarnih rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora, prema kojima ubjedljivo vodi stranka Nacionalnog okupljanja.

Protesti su prerasli u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, prenijeli su francuski mediji. Nereda je bilo i u Renu i Rije le Papu, kao i predgrađu Pariza Bobinji.

Drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora održaće se 7. jula.