Stranke vladajuće koalicije potpisale Sporazum o zajedničkom izbornom djelovanju

39
Foto: mdodik.official/Instagram

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o zajedničkom djelovanju na opštim izborima ove godine.

Sporazum su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, NPS-a Darko Banjac i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Predstavnici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj sigurni su da će na predstojećim opštim izborima pobijediti s ciljem, kako su naveli, očuvanja Srpske i njenih interesa.

Nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, oni su istakli da je neophodno nastaviti putem očuvanja Republike Srpske i imati nakon opštih izbora imati jedinstven nastup na niovu BiH.

Koalicioni partneri su naveli da su apsolutno jedinstveni u podršci kandidatu za predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku i kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

Sastanak vladajuće koalicije održan je u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Foto: mdodik.official/Instagram

Dodik: Koalicija sigurna u pobjedu i dobra ponuda za srpski narod i Srpsku

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je vladajuća koalicija sigurna u izbornu pobjedu i da je dobra ponuda za srpski narod i Srpsku.

Dodik je istakao da će koalicioni partneri na predstojećim izborima pokušati da dobiju dvotrećinsku većinu kako ne bi zavisili ni od koga i vodili suverene politike i na nivou BiH.

– Potpisali smo koalicioni sporazum kako bi dogovorili izborne liste za svaku partiju pojedinačno i podržali zajedničke kandidate za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH – rekao je Dodik novinarima nakon što su predstavnici političkih partija koje čine vladajuću većinu potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju na opštim izborima.

On je istakao da je dogovoreno da nakon izbora, shodno izbornom rezultatu, političke partije iz koalicije učestvuju u vlasti.

– Koalicija je homogena i ona je garant stabilnih prilika. Zahvalan sam predsjednicima političkih partija za dosadašnje zalaganje i podršju pojedinačim kandidatima za predstojeće izbore. Izjasnili smo se da ćemo raditi maksimalno i vjerujemo u pobjedu. Ono što Narodna skupština ima pravo, a to je da raspravlja o vitalnim interesama je činjenica i zato će nam biti potrebene dvije trećine poslanika. Sve ankete govore da će tako i biti – kaže Dodik.

Foto: mdodik.official/Instagram

Đokić: Koalicija stabilna i dijeli zajedničke ciljeve

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je koalicija, koja je potpisala Sporazum, stabilna.

– U suštini nastavljamo da dijelimo zajedničke ciljeve, a to jeste odbrana vitalnih interesa Srpske i doprinos njenom razvoju. Za to imamo znanje i sposobnost koje možemo iskoristiti – rekao je Đokić.

On je napomenuo da je izuzetno važno da na predstojećim izborima pobijede Dodik i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– To je dragocjena vrijednost, jer građani moraju prepoznati, a i znaju njihove vrijednosti i sposobnosti. Pobijedićemo, ali i osvojiti veći broj glasova nego na prethodnim izborima – rekao je Đokić.

Foto: Slobodan Popadić/Ringier

Čubrilović: Koalicija ima kapacitet da ostvari bolji izborni rezultat nego prethodna dva izborna procesa

Predsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) Nedeljko Čubrilović poručio je da kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željka Cvijanović nisu samo kandidati SNSD-a, već koalicije koja ima kapacitet da ostvari bolji izborni rezultat nego prethodna dva izborna procesa.

– DEMOS će sigurno biti korektan partner, odradiće kampanju u korist svojih kandidata za poslaničke mandate i zajedničkih kandidata za pojedinačne funkcije – rekao je Čubrilović novinarima nakon potpisivanja koalicionog sporazuma.

Banjac: Ostvarićemo naše ciljeve zarad boljeg života Republike Srpske

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac kaže da su danas potvrdili dva stuba politike koju vodi koalicija – politika u zajedničkim institucijama BiH čiji je osnovni cilj zaštita Republike Srpske i politika koja se vodi u Srpskoj, a koja se odnosi na ostvarivanje nacionalnog jedinstva, ekonomsku snagu, investicije i ulaganje.

– Naš zadatak je da u narednom periodu pokažemo da možemo, znamo i umijemo i da ćemo ostvariti naše ciljeve zarad boljeg života Republike Srpske, nacionalnog jedinstva i slobodnije Srpske u okviru BiH – istakao je Banjac.

Petković: Jedinstvo garant izborne pobjede

Potpredsednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je danas da će svi koalicioni partneri dati snažnu, zajedničku podršku za kandidate za srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i predsjednika Republika Srpske Milorada Dodika, te da je jedinstvo garant dobrog rezultata i pobjede.

– Ujedinjena Srpska će svim svojim kapacitetom učestvovati u animiranju svojih glasača i članstva da podrži pomenute kandidate, jer smo sigurni u pobjedu i to pokazuju svi trendovi i istraživanja koja smo uradili – rekao je Petković novinarima u Banjaluci nakon sastanka članica vladajuće koalicije Srpske.

On smatra da je jedinstvo koalicije garant dobrog rezultata i pobjede Cvijanovićeve i Dodika, ali i stabilne Vlade Srpske i vlasti na nivou BiH, koju će koalicija činiti poslije 2. oktobra.

– Ukoliko budemo jedinstveni kao do sada možemo već sada proglasiti pobjedu ova dva kandidata, jer su takvi rezultati i na terenu – rekao je on.

S druge strane, naglasio je on, u koaliciji znaju ko su protivkandidati i da su sigurni da oni nisu ozbiljni.

Čavić: Vrlo je značajno da svi akteri u koaliciji daju svoj puni kapacitet

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je koalicija svoje programske sadržaje uskladila davno, te da je današnje potpisivanje koalicionog sporazuma formalizacija toga, što funkcioniše već mjesecima.

– Izbori su kompleksni, kao što je kompleksan politički sistem BiH i Republike Srpske i vrlo je značajno da svi akteri u ovoj koaliciji daju svoj puni kapacitet za izborne nivoe – rekao je Čavić.

On je istakao značaj da se u narednom periodu pojača kapacitet u smislu objektivnog prostora, u kojem se može napraviti mnogo bolji rezultat nego što mnogi zamišljaju.