Štrbac: Težak položaj Srba u Hrvatskoj

26
Foto: Medija centar

U vojnoj akciji hrvatske vojske „Oluja“ avgusta 1995. ubijeno je 2.000, a protjerano više od 220 hiljada Srba. Državna manifestacija posvećena sjećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice „Oluje“, ove godine održava se u Novom Sadu na Trgu slobode. Parastos svim žrtvama služiće patrijarh srpski Porfirije.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Savo Štrbac, ukazao je na težak položaj u kojem žive malobrojni Srbi u Hrvatskoj.

– O tome kakve probleme imaju najviše govori izvještaj Srpskog narodnog vijeća, koji svake godine ukazuju o napadima na Srbe, verbalnim, fizičkim, i svaku druge prirode. Te brojke idu i preko 400 ali to je samo ono što se zabilježi preko medija, ili što se prijavi policiji tužilaštvu, ali bar dva puta je više onih što se ne prijavljuju – rekao je Štrbac.

Ono što je najinteresantnije, kaže Štrbac, i što uvijek pred godišnjicu „Oluje“ dolazi do izražaja su procesuiranje Srba za ratne zločine.

– „Veritas“ je nedavno objavio o publikaciju o procesuiranju za ratne zločine na području Hrvatske tj. pred hrvatskim sudovima i nešto u regionu, i mi smo tu obradili 3.706 procesuiranih lica, među njima je samo tri odsto pripadnika Oružanih snaga Hrvatske, a sve ostalo su pripadnici srpske Vojske Krajine i bivše JNA. Veliki broj se procesuira u odsustvu – dodao je on.

Štrbac kaže da je od početka ove godine bilo osam hapšenja Srba po tim potjernicama.