Štucin (Slovenija): BiH da iskoristi zamah, jer ima još posla na putu ka EU

4
Foto: Screenshot

BiH je tokom prethodnih mjeseci ostvarila mnogo veći napredak na putu ka EU nego tokom protekle decenije, ali je potrebno da se ovaj pozitivni zamah nastavi, pošto je preostalo još mnogo posla na putu ka članstvu, rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN predstavnik Slovenije Marko Štucin.

– U narednim mjesecima, pred BiH su dva ključna izazova – kako podići standarde za sprovođenje lokalnih izbora ove jeseni i kako podržati njene javne institucije da bi se osigurala njihova nekompromitovana funkcionalnost – ocijenio je Štucin.

On je rekao da Slovenija naročito pohvaljuje nedavne reforme u BiH u vezi sa migracijama, upravljanjem granicama, mjerama protiv pranja novca i borbom protiv finansiranja terorizma.

– Budućnost BiH je u EU, ne samo zato što to želi Unija već prvenstveno zato što to želi većina građana u BiH iz svih etničkih grupa – rekao je Štucin, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

On naveo da otvaranje razgovora o pristupanju EU pruža „snažan podsticaj za neophodne reforme, koje će omogućiti svim ljudima, a naročito mladima da imaju prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji“.

– Projekat članstva u EU predstavlja i priliku da se prvaziđu podjele i iskuje dugoročna stabilnost, mir i razvoj, ne samo u BiH nego u regionu – podvukao je on.

Štucin je ukazao na prijetnje tranzicionoj pravdi koju predstavljaju politizacija pitanja, obnavljanje secesionističke retorike i govora mržnje, što, kako ističe, „potkopava teško ostvareni napredak prema pomirenju i održivom miru u regionu“.

On je naveo da eskalaciju tenzija podstiču duboko usađeno nepovjerenje i pokušaji negiranja zločina počinjenih tokom rata, poput navodnog genocida u Srebrenici.

Štucin je istakao da Slovenija poziva susjedne zemlje i regionalne igrače da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da eskaliraju tenzije ili potkopaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.