Stvarni razlog dolaska Morin Kormak u BiH je udaja njene kćerke, a ne politika

28
Foto: Midhat Poturović/RFE-RL

Zbog neočekivane posjete Bosni i Hercegovini bivšeg ambasadora SAD Morin Kormak, najavljene za ponedjeljak, 9. mart, uslijedile su brojne reakcije u RS i Federaciji, ali njen dolazak nema oficijelni, već privatni motiv, pošto je doputovala sa ciljem da upozna roditelje budućeg supruga njene kćerke, ekskluzivno saznaje portal banjaluka.net.

Naime, kćerka Morin Kormak, koja inače ima troje djece, već izvjesno vrijeme je u vezi sa mlađim muškarcem srpske nacionalnosti, i to iz Srebrenice. Momak je u BiH bio zaposlen u jednoj od agencija Ujedinjenih nacija. Pošto srećni par namjerava da se uskoro vjenča i da nastavi život u SAD, Kormakova je preduzela logičan potez – došla je, prvenstveno, zbog susreta sa budućim “prijateljima”, što je uobičajen naziv u ovom regionu za roditelje mladoženje, odnosno mlade, u međusobnim relacijama njihovih porodica.

U međuvremenu, situacija u vezi s posjetom Kormakove poprimila je prilično komične dimenzije, budući da je čitav niz medija u oba entiteta požurio da dolasku pripiše “spektakularne” političke dimenzije i poveže čitavu okolnost sa odnosom zvaničnog Vašingtona prema aktuelnim prilikama u BiH.

Ovakvom utisku doprinijeo je i sastanak koji će Kormakova u ponedjeljak imati sa Šefikom Džaferovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH. Međutim, riječ je o susretu koji će imati isključivo kurtoazni, protokolarni karakter, tako da će brojni “teoretičari zavjere”, po svemu sudeći, ostati uskraćeni za materijal koji bi bio u opticaju kada bi Morin Kormak u BiH stigla u službenom svojstvu. A to, ovom prilikom, nije slučaj.