Sukob na Bliskom istoku podstakao antisemitizam u Federaciji BiH

11
Foto: Klix.ba

Sukob na Bliskom istoku potpirio je antisemitizam u Sarajevu i cijeloj BiH, rekao je za RTRS predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Bene-volensij“ Vladimir Andrle.

Time je praktično potvrdio analizu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, u kojoj se, između ostalog, navodi da je antisemitsko raspoloženje povećano u dijelovima BiH, pretežno naseljenim Bošnjacima. Ta negativna društvena pojava širi se i Evropom. U Izvještaju Evropske komisije upozorava se da evropski Jevreji ponovo žive u strahu.

Eskalacija sukoba Izraela i palestinskog Hamasa podgrijala je antisemitske stavove u Sarajevu, svjedoče malobrojni Jevreji u tom gradu. Vladimir Andrle kaže da je upravo zbog izostanka institucionalne osude antijevrejskih stavova i bezbjednosnih rizika otkazan koncert kojim je trebalo da bude obilježena 85. godišnjica Kristalne noći, u kojoj su nacisti započeli napade na sinanoge, trgovine i jevrejske domove u Njemačkoj.

– Mi jesmo osjetili porast antisemitizma je evidentan, ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH. I dešavali su se pritisci na jevrejsku zajednicu pogotovo na rukovodioce jevrejskih organizacija – potvrdio je Andrle.

Hamasov napad i vojna intervencija Izraela u Gazi pokazala je postojanje i rast antisemitizma u sredinama gdje žive Bošnjaci, navodi se u analizi Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina. Podsjećaju da je u januaru na amblemu Izraelske privredne komore u Sarajevu iscrtan kukasti krst. U junu je otkazano obilježavanje Dana državnosti Izraela, nakon što je gradonačelnica Benjamina Karić odbila da sarajevska Vijećnica bude u bojama izaelske zastave.

Najupečatljiviji izliv antizraelskog raspoloženja bio je na skupu podrške palestinskom narodu prošlog mjeseca kada su se zajedno vijorile džihadistička i ratne zastave tzv. RBiH.

– Palestinski narod zahtijeva svoju državu, a nikad da je dobije. Cionistički okupatori ne daju. Sada su ukinuli hranu vodu i sve. Izrael nikada nije odgovarao za svoje zločine protiv čovječnosti – dodao je predsjednik Foruma mladih „Krug 99“ Rijad Ahmetović.

Sarajevski Jevreji, kaže Andrle, razumije potrebu njihovih sugrađana Bošnjaka da javno podrže palestinski narod u Gazi. Ipak, pojedini transparenti i poruke „osudite Izrael i ogradite se od Izraela“ unose nemir.

– Međutim u slučaju ovog posljednjeg skupa bilo je transparenata koji su bili antisemtiski grozni i unijeli su neku dozu nemira. Jedan koji je meni bio grozan jeste transparent gdje Davidova zvijezda odsjeca glave beba, mislim to je čisti antisemitizam – kaže Andrle.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je svojevremeno magistrirala na temi Pravni položaj jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine, nije komentarisala za Jevreje uvredljive poruke. Umjesto toga, vatrenim govorom na skupu izjednačavala je Sarajevo i Gazu.

Nešto ranije, hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić uvredljivo se obraćao izraelskoj ambasadorki u BiH.

– Ne valja da BiH kao postkonfliktno društvo tako zauzima stavove i s mržnjom ulazi u konflikt koji se dešava na Bliskom istoku. Bliski istok je komplikovani prostor čiji ključeve tražimo u drevnim knjigama, a ne u plitkim izjavama pojedinih funkcionera u Federaciji – istakao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Talas antisemitizma zapljusnuo je i zapadnoevropske zemlje. Molotovljevi kokteli bacaju se na sinanoge, skrnave se jevrejska groblja. Evropska komisija konstatuje da evropski Jevreji danas ponovo žive u strahu. Zbog istorijske odgovornosti, kancelar Olaf Šolc poziva Nijemce da zaštite Jevreje. Istovremeno sa antisemitizmom sve je veća i antimuslimanska mržnja u Evropi.