Šulić: Kvalitet domaćih proizvoda jedan od aduta turističke ponude

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Republika Srpska ima šta da ponudi na domaćem i inostranom tržištu, prvenstveno kada je riječ o hrani, te najavio da se traži način da se donese uredba da bi se pomoglo ugostitetljima koji u ponudi imaju domaće proizvode.

– Želja mi je da značajniju saradnju ostvare vlasnici ugostiteljskih objekata sa domaćim proizvođačima. Prednost uvozne hrane je samo marketing, a kvalitet je na strani proizvoda iz Republike Srpske – naglasio je Šulić u intervjuu Srni.

Kada je riječ o domaćoj hrani, on je istakao da je značajno to što su se regionalno okupili mali proizvođači koji otvaranjem maloprodajnih objekata plasiraju svoje proizovde.

– To je iskorak koji se dešava samo u Republici Srpskoj. Tako nešto nemamo u regionu. Mi smo organizovali dvije konferencije gdje smo okupili regionalne proizvođače. Razgovarali smo o načinu brendiranja njihovih proizvoda i kako da dođu do većeg broja kupaca – rekao je Šulić.

On je napomenuo da je potrebno pažnju obratiti na najmlađu populaciju u Srpskoj da bi se adekvatno edukovala o značaju kupovine domaćih proizvoda i podsjetio da je bio domaćin učenicima osnovnih škola iz Srpca.

Šulić je naveo da su cijene osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj ove godine znatno niže nego lani, čemu je, između ostalog, doprinijela i uredba Vlade Srpske o ograničavanju marži u prometu robe, te je dodao da je zbog izražene inflacije i pokrenuta kampanja „Društveno odgovorni“ kojoj se pridružio veliki broj trgovačkih lanaca u Srpskoj.

– Vidljivi su efekti uredbe Vlade Republike Srpske o ograničavanju marže na cijene osnovnih životnih namirnica, a i u narednom periodu radiće se na ublažavanju inflacije – rekao je za Srnu ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

On je istakao da efekti uredbe postoje i da revnosno rade i inspekcijski organi.

– Kažnjavaju se oni koji krše uredbu. Pratimo tržište i vidjećemo s kojim mjerama ćemo izaći u narednom periodu kada je riječ o obuzdavanju inflacije. Iako su cijene nafte i naftnih derivata rasle u prethodnih nekoliko sedmica, znatno su niže nego prošle godine – ukazao je Šulić.

Rekordna posjeta turista, raditi na kontroli i edukaciji

Kada je riječ o turizmu, ministar navodi da ima razloga za zadovoljstvo, jer je posjećenost ove godine za 20 odsto veća nego u istom periodu lani uprkos lošijoj zimskoj sezoni.

– Radili smo na edukaciji vlasnika hotela i pružalaca usluga smještaja. U protekla četiri mjeseca imamo više od 500 novoregistrovanih pružalaca usluge „stan na dan“, registrovano je više od 1.700 novih ležajeva. Raduje me podatak iz Trebinja da je u julu ove godine ostvareno 51 odsto više noćenja u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna – naveo je Šulić.

On je ukazao na podatak da su u većini turističkih mjesta u Republici Srpskoj popunjeni smještajni kapaciteti, ali i najavio dodatne inspekcijske kontrole.

– Ono što naši hotelijeri i pružaoci usluga smještaja prijavljuju i ono što imamo na terenu nije srazmjerno. Imamo hotele koji posluju na nivou popunjenosti većem od 50 odsto ali i one koji posluju ispod 15 odsto. Pažnju ćemo posvetiti hotelima koji imaju ispod 35 odsto popunjenosti smještajnog kapaciteta što je ekonomski minimum za poslovnu održivost – rekao je Šulić.

On je istakao da je u završnoj fazi prednacrt zakona o ugostiteljstvu, ali i zakona o boravišnoj taksi.

– Da bismo razvijali turizam, važno je da imamo jasne pokazatelje i na taj način kreiramo sadržaj za turiste – rekao je Šulić.

Šulić je ukazao da je u interesu pružalaca usluga smještaja da prijave stvaran broj posjetilaca jer na taj način pomažu promociju turističkih destinacija i otvaraju vrata za nove posjetioce.