Šulić: Raduje činjenica da u Bundestagu ne vlada jednoumlje

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da različiti stavovi koje poslanici u njemačkom Bundestagu imaju o BiH pokazuju da u ovom parlamentu ne vlada jednoumlje i ukazao da je Vlada Njemačke već suočena sa velikim pritiscima njemačke javnosti zbog spoljne politike, što uključuje i spoljnu politiku prema BiH.

Šulić smatra da je simptomatično to što trenutno postoje dva predstavnika u Njemačkoj koji se lažno predstavljaju da štite interese BiH.

– To su Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja da je visoki predstavnik i (poslanik SDP-a u njemačkom Bundestagu Adis) Ahmetović, koji se lažno predstavlja da je u ime Bundestaga zadužen za zapadni Balkan – rekao je Šulić Srni.

On je napomenuo da se na kraju ispostavilo da je Ahmetović jedan od nekoliko stotina članova određenih odbora ispred SDP-a, političke partije zadužene za zapadni Balkan.

– To znači da je izmislio svoju funkciju i pokazuje da zastupa samo jedne interese, a to je pogubno za Njemačku i njene interese u BiH – rekao je Šulić.

On je rekao i da je Vlada Njemačke već suočena sa velikim pritiscima njemačke javnosti zbog spoljne politike, što uključuje i spoljnu politiku prema BiH.

– Raduje i to što će, ako ovako nastavi, Vlada uskoro doživjeti veliki poraz na izborima i što će doći neke druge snage koje će se drugačije odnositi prema drugim država, ali i BiH – rekao je Šulić.

On je napomenuo da Republika Srpska ima izraženu saradnju sa Njemačkom, koju želi da nastavi i u narednom periodu, te da to neće moći da ugrozi ni Šmit, niti Ahmetović.

Poslanik stranke Ljevice u njemačkom Bundestagu Žaklin Nastić u obraćanju poslanicima tokom posljednje rasprave o BiH istakla je da bi, kada bi im stvarno bila važna bezbjednost ljudi u BiH, tada podržali razvojnu pomoć, privrednu podršku u skladu sa Dejtonskim sporazumom, svih ovih godina, a što se nije dogodilo.