Šulić: Šmit nema legitimitet da bilo kome šta nameće u BiH

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić ocijenio je da je Srpska bila i ostaće principijelna kada je riječ o nelegalno izabranom Kristijanu Šmitu, koji nema legitimitet da bilo kome bilo šta nameće u BiH.

– Za nas u Srpskoj Šmit ostaje nelegalni visoki predstavnik koji se u BiH lažno predstavlja, šteti ugledu Njemačke i BiH – rekao je Šulić novinarima u Banjaluci.

U vezi sa protestima u Sarajevu kod zgrade OHR-a zbog najava da će Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona, Šulić je rekao da političko Sarajevo licemjerno smatra da Šmit ima legitimitet da nameće samo ono što je u njihovu korist.

On je rekao da je stav Srpske da OHR u BiH treba zatvoriti jer nije donio suživot i pomirenje među građanima, a svojim nestručnim radom degradirali su ionako slabo uspostavljene veze između naroda i produbili jaz između politika u BiH.

Šulić je rekao da odluke Šmita nisu obavezujuće za Srpsku i da se ne objavljuju u „Službenom glasniku“, dodajući da je na izabranim predstavnicama Republike da se izbore sa retrogradnom politikom dijela međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno OHR-a.

On je ponovio da posljednje nesmotrene i ratnohuškačke izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i predstavnika političkog Sarajeva ne doprinose suživotu u BiH, već mržnji.

– To je agresija onih koji se navodno kunu u BiH. Ponoviću, nikome normalnom u BiH nije do rata – naglasio je Šulić i dodao da je politika Srpske mir i dijalog u BiH u korist svih građana.