Šulić: Ustavni sud BiH – sud političkog Sarajeva

57
Foto: SRNA

Odluka Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Zakona o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u Republici Srpskoj novi je dokaz da ova sudska instanca radi po nalozima političkog Sarajeva, izjavio je Srni potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić.

Šulić je rekao da se u tom smislu ovaj sud više ne može nazivati ustavnim, već sudom političkog Sarajeva.

On je konstatovao da se u normalnim zemljama sve izmjene i dopune zakona usvajaju u parlamentima, te da ovakve odluke Ustavnog suda i aktuelna korišćenja bonskih ovlašćenja pokazuju da BiH nije savremena država, već protektorat, što najviše odgovara predstavnicima političkog Sarajeva.

Šulić je podsjetio da Incko nije ništa uradio kada je riječ o unapređenju odnosa u BiH, već je na kraju svog mandata visokog predstavnika produbio krizu među ovdašnjim ljudima i narodima nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida.

Ustavni sud BiH stavio je van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida koji je usvojila Narodna skupštine Republike Srpske.