Sutra počinje isplata povećanih penzija

41
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Ministarstvo finansija Republike Srpske je obezbijedilo sredstva za isplatu majskih penzija u Republici Srpskoj, kako bi od sutra mogla početi isplata korisnicima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu, u neto iznosu 115.9 miliona KM.

– Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko invalidsku zaštitu u skladu sa kojima će biti vršena dalja usklađivanja – saopšteno je iz resornog ministarstva.

U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske, da usljed ublažavanja posljedica inflatornih kretanja pruži podršku najstarijoj populaciji, majske penzije su povećane za deset odsto.

– Ovo je drugo povećanje penzija u Republici Srpskoj od početka godine, od kada su povećane za 14 odsto. U planu je isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Republici Srpskoj, za šta su Rebalansom budžeta obezbijeđena sredstva – navode iz Ministarstva.

Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1.360 (milijardu i 360 miliona KM).