Svečano obilježeno 90 godina od osnivanja Narodnog pozorišta

62
Foto: Goran Selak/Twitter

U Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je svečana akademija povodom 90 godina od osnivanja ove institucije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Foto: SRNA

Predsjednica Srpske je još jednom čestitala Narodnom pozorištu veliki jubilej, koji je značajan ne samo za ovo pozorište i grad Banjaluku, već i za cijelu Republiku Srpsku.

Cvijanović je rekla da je ova godina specifična zato što u njoj jubilej obilježavaju i druge institucije kulture, kao što je Muzej Srpske koji, takođe, postoji devet decenija.

Ona je naglasila da to pokazuje da su ove institucije opstale i u teškim vremenima, te uspjele da ponude svojim građanima ono što je potrebno.

Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je prije svečane akademije da je malo institucija na ovim prostorima koje mogu da obilježe 90 godina postojanja poput Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje je ostvarilo značajne domete na planu umjetnosti i kulture.

Foto: SRNA

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je Narodno pozorište izuzetno značajna ustanova za Republiku Srpsku, jer baštini njenu kulturu, kao i kulturu svih prethodnih godina.

– Riječ je o nacionalnom teatru koji promoviše sve ono što je kulturni i nacionalni identitet jednog naroda – rekla je Trivićeva.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da je Narodno pozorište Republike Srpske najpoznatija ustanova kulture u gradu već punih 90 godina.

Foto: Igor Radojičić/Twitter

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta mijenjao je naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.

Foto: Igor Radojičić/Twitter