Svetislav Basara dobitnik NIN-ove nagrade

65
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Šezdeset sedmi dobitnik Ninove nagrade je Svetislav Basara za roman „Kontraendorfin“.

Svetislav Basara je autor više od 40 književnih radova, romana, novela, knjiga priča, eseja, drama i korespondencije (u dva toma sa Miljenkom Jergovićem).

Za roman „Fama o biciklistima“ dobio je Nagradu „Željezare Sisak“. Dobitnik je „Nolitove nagrade“ za knjigu „Mongolski bedeker“.

Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Dereta“, donio mu je Ninovu nagradu za roman godine 2006, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu „Laza Kostić“ 2007. godine.

Za roman „Anđeo atentata“, koji je objavila izdavačka kuća „Laguna“, dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ i nagradu „Isidora Sekulić“.

Prvi je dobitnik nagrade Fonda „Borislav Pekić“. Kao kolumnista „Danasa“, dobio je 2010. godine nagradu „Stanislav Staša Marinković“.

Njegov roman „Majn kampf“ ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu 2012. godine.

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru.

Foto: Roman „Kontraendorfin“

U najužem izboru za Ninovu nagradu našli su se romani: „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijića, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Prekrasne ruševine“ Sava Stijepovića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića i „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića.

NIN-ov žiri je bio u sastavu: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, proglašenje dobitnika najznačajnijeg književnog priznanja za roman napisan na srpskom jeziku, organizovano je onlajn.