Svetosavski hram srce Foče koje kuca Hristovom ljubavlju

28
Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras da je Hram Svetog Save srce Foče koje kuca Hristovom ljubavlju i da je ovaj grad lječilište i tijela i duše.

Patrijarha Porfirija je u Hramu Svetoga Save dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, a potom je služena doksologija.

Njegova svetost je istakao da je Foča izgradnjom ovog hrama povratila svoju dušu, navodeći da je bilo koje srpsko pravoslavno mjesto bez hrama kao čovjek bez duše.

Foto: SPC

On je podsjetio da je Foča grad na dvije rijeke, koje kao u pjesmi jedna drugoj dodaju ljepotu, ali je, kako je istakao, još ljepša rijeka naroda koja se večeras slila u ovaj hram.

Patrijarh smatra i da nije slučajno da je baš u centru grada sagrađen ovaj veličanstveni hram i podsjetio na stihove pjesme „hoćemo li čoče, čoče, gradit crkvu nasred Foče“.

Prema njegovim riječima, Foča je sa Bogoslovskim i Medicinskim fakultetom, Srednjom bogoslovskom školom i Univerzitetskom bolnicom lječilište i tijela i duše.

Srpski patrijarh je pozvao vjerika da se drže Jevanđelja u čijem je središtu ljubav prema Bogu i bližnjem.

Foto: SPC

Mitropolit Hrizostom zahvalio je patrijarhu što je danas u Foči i podsjetio da je gradnju Svetosavskog hrama pokrenuo blaženopočivši mitrpolit Nikolaj.

On je istakao značaj koji su gradnji dali nekadašnji funkcioner Vojislav Maksimović i rektor Boriša Starović, kao i veliki doprinos nekadašnjeg načelnika Zdravka Krsmanovića.

Doksologiji je večeras prisustvovao veliki broj vjernika iz ove i susjednih opština koji su stigli da prime blagoslov od svog patrijarha.

Srpski patrijarh će sutra osveštati hram, a svečanosti će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Sveta arhijerejska liturgija počeće u 9.00 časova.

Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.

Hram Svetog Save pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao – oslikavanje svodova hrama freskama.