Svi se „poklonili“ američkom ambasadoru: Tužioci iz Srpske na prijemu kod Marfija

61
Foto: ba.usembassy.gov

Prijem u Američkoj ambasadi okupio je sam vrh Tužilaštva Republike Srpske. Tako su na svečanost povodom Dana nezavisnosti SAD-a u Sarajevo iz Srpske stigli „samo“ iz Tužilaštva, piše ATV.

Majklu Marfiju, koji je opet, najblaže rečeno, bio čudno obučen, redom su se „poklonili“ Željka Radović, glavni tužilac Republičkoj javnog tužilaštva, Miodrag Bajić, zamjenik glavnog republičkog tužioca, Sanja Tadić Stojisavljević, republički tužilac, kao i Mladen Mitrović, glavni tužilac OJT Banjaluka.

I dok Srpska trpi pritiske zbog svoje politike da poštuje Dejton, a legalno izabrani funkcioneri se nalaze na „crnim listama“, tužiocima to očigledno ne smeta.

Ne smeta im, čini se, ni to što bi njihovi brojni sugrađani mogli da ostanu bez posla i čija su osnovna ljudska prava ugrožena, upravo zbog djelovanja SAD-a.

Ne znamo da li su našli za shodno da upitaju domaćina u Ambasadi, da li njihove sankcije imaju ikakav pravni osnov ili su samo rezultat politike protiv Srpske.

Treba podsjetiti i da se protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika vodi proces pred Sudom BiH, zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita. Upravo taj Šmit uživa veliku podršku domaćina ovog prijema.