Tadić: Dedovićeva ne može biti nepristrasna

12
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da advokat Goran Bubić potpuno ispravno smatra da sudija Jasmina Ćosić Dedović, jednako kao i bilo koji drugi sudija u sličnoj situaciji, ne može biti nepristrasna u predmetu u kome se vodi postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se ranije, u legalnoj proceduri izbora i u svojstvu najvišeg državnog funkcionera, protivio njenom imenovanju za sudiju Međunarodnog krivičnog suda.

– Čak i da Dedovićeva zanemari sva lična osjećanja u vezi sa Dodikom ili stavove koji su je vodili u postupcima u kojima je učestvovala u oslobađanju Nasera Orića i sličnih, javnost nikada neće vjerovati u njenu objektivnost, a ta objektivnost bila bi minimum uslova da jedan ovakav predmet ne bude povod za ozbiljnu političku krizu – istakao je Tadić za Srni.

Tadić ističe da je odbrana Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića učinila sve što je mogla da se ovaj slučaj bar malo odvoji od politike, ali da Sud BiH kao i mnogo puta do sada nije razumio javni interes koji se štiti tom opcijom već se opredijelio za onu koja je od starta kompromitovana i uopšte nema lice prava i pravde.

– Nije teško zamiliti kako će izgledati postupak u kome će sudija koji ima lični problem sa odnosom prema Miloradu Dodiku suditi legalnom predsjedniku Republike Srpske po lažnom zakonu zbog toga što ne poštuje volju lažnog visokog predstavnika i sve to u sred Suda koji se simbolično nalazi u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, koju sarajevski Srbi pamte kao ratni logor i mučilište. A nije teško predvidjeti ni reakciju Republike Srpske – naglasio je Tadić.

Opšte vijeće Suda BiH na današnjoj sjednici odbilo je zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u odlučivanju o tužbi koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

– Povodom zahtjeva za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović danas je održana opšta sjednica Suda BiH na kojoj je donesena odluka da se zahtjev za izuzeće sudije odbije – naveli su iz Suda BiH.

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, uputio je 23. avgusta prijedlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika i naveo da u ovom predmetu ona ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.