Tadić: Dejtonski sporazum brutalno krše Bećirović i bošnjački kadar

12
Foto: AA

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić rekao je Srni da Dejtonski sporazum brutalno svojim odlukama ugrožava bošnjački kadar u BiH, a ne Srpska, kako je to učesnike samita o Ukrajini u Švajvarskoj obmanuo bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Tadić je rekao da su među tim odlukama protivdejtonsko produženje trajanja mandata sudijama Ustavnog suda BiH starijim od 70 godina, pokretanje inicijative za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bez neophodne odluke Predsjedništva BiH, bošnjačka neustavna blokada Doma naroda zbog zakona o Ustavnom sudu BiH, te ometanje nadležnosti Srpske i Federacije BiH kada je riječ o donošenju imovinskih zakona.

On je istakao da bošnjački kadar donosi odluke kojima ruši Dejtonski mirovni sporazum svuda gdje se bar jednim glasom mogu preglasati predstavnici Republike Srpske i srpskog naroda.

Tadić je ocijenio da je to jedina istina o tome ko je neprijatelj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Činjenica da Republika Srpska upozorava da takva kršenja nije spremna da trpi po bilo koju cijenu, ne predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego zaštitu Republike Srpske, BiH i tog sporazuma od rušilačkih napada političara poput Bećirovića. Njega i njemu slične treba pitati zašto napadaju sporazum, a ne nas koji branimo sporazum – poručio je Tadić.

Bećirović je na samitu o Ukrajini, održanom u Švajcarskoj, rekao da „Republika Srpska, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i prijeti stabilnosti BiH i regiona“.