Tadić: Kriminalni Šmitovi potezi produbljuju krizu u BiH

9
Foto: AA

Kristijan Šmit svim svojim dosadašnjim reakcijama na institucionalno djelovanje Republike Srpske u zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH dokazuje da nije subjekt politike, nego najobičnije oružje, odnosno alat u tuđim rukama za koje se neko nada da će poslužiti kako bi se dodatno produbila, a ne smirila kriza u BiH, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Ognjen Tadić.

Komentarišući najnovije prijetnje upućene na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se „pripremi za neugodne trenutke“, Tadić je istakao da je Šmitov krajnji cilj da stvori takvu atmosferu u BiH, zapaljivu, koja bi trebalo da dovede do zaključka da u BiH nema normalnog života bez kontrole koju vrše stranci.

On smatra i da je pravno neutemeljena Šmitova poruka kako planira da dođe u Srpsku uprkos zabranama i najavama da bi mogao biti deportovan, te pozivanje na diplomatski imunitet, jer on zaboravlja da su institucije Republike Srpske, za razliku od njega, legalne i legitimne.

– Svi njegovi potezi nisu ništa drugo do kriminalni i destabilizujući po BiH – rekao je Tadić za Glas Srpske.

On je ukazao da kako vrijeme prolazi, postaje sve jasnije da Šmitov i pristup onih koji stoje iza njega kada je riječ o problematici u vezi sa entitetskom imovinom, nije ništa drugo do pokušaj otvorene pljačke Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

– Taj pokušaj pljačke izvodi se kroz stvaranje uslova da se sva ta imovina, na kraju nekim strancima preda u vidu koncesija na vode, rudnike… Kome, vidjećemo uskoro. Oni koji ne žele žmiriti mogu naslutiti ko to hoće da ovlada važnim resursima u BiH – rekao je Tadić, osvrćući se na Šmitov intervju za njemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ u kojem je, osim najave dolaska u Banjaluku i tvrdnji da je „zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživa imunitet“, govorio i o pitanju imovine, navodeći da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu zemlju, a jedna mogućnost bila bi prenos vlasništva na zajedničku državnu agenciju.

Tadić je konstatovao da sve ovo predstavlja klasični oblik strane pljačke i dva entiteta i tri naroda i svih građana, a sve posredstvom državnog udara „u vidu protivdejtonske uzurpacije pozicije visokog predstavnika u BiH“.