Tadić: Marfi odnose sa Republikom Srpskom nepotrebno pretvorio u lični sukob

6
Foto: RTRS

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić izjavio je Srni da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi odnose sa rukovodstvom Srpske nepotrebno pretvorio u lični sukob, te da je ostao sam u nastojanju da instalira Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika u BiH.

– To mora da je frustrirajuće za njega – rekao je Tadić komentarišući saopštenje iz Ambasade SAD u kojem se navodi da je, kako kažu, separatistička i antidejtonska politika Milorada Dodika opasna po stabilnost ne samo BiH već i cijelog Balkana.

On je ocijenio da Marfiju sujeta ne dozvoljava da, kada vidi ispravnost argumenata Republike Srpske – prihvati činjenicu da upravo ona štiti Dejtonski sporazum.

Tadić je naveo da Marfi treba da preispita etičnost svojih poruka i odgovori na pitanje s kojim pravom govori o tome da Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum kada je upravo on osoba koja suprotno tom sporazumu želi da nametne Šmita na poziciju visokog predstavnika, uprkos pravnoj činjenici da ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

On je ukazao da Marfijevo insistiranje na trajnom ostanku Republike Srpske u BiH po svaku cijenu zvuči kao kada bi neko nekoga nagovarao da stoji pod krovom koji se ruši.

Tadić smatra da to nije dobronamjeran savjet, bez obzira na to što dolazi od ambasadora sile kakve su SAD.