Tadić: Republika Srpska nema volju, potrebu niti interes da bilo koga ponižava

9
Foto: AA

Republika Srpska nema volju, potrebu niti interes da bilo koga ponižava, pa ni Kristijana Šmita, rekao je Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Kristijan Šmit je usred antagonizma sa institucijama Srpske najavio pa otkazao dolazak u Banjaluku.

– Ovaj događaj je pokazao da to nije lični sukob. Ovdje Republika Srpska ima čist stav, zaštititi Dejtonski sporazum, zaštiti funkciju visokog predstavnika, i na kraju zaštititi BiH. Srpska nastoji da sačuva sebe, ali i BiH – poručio je Tadić.

Tadić ističe da Srpska nema ništa protiv Kristijana Šmita, ali da ima protiv njegovog predstavljanja da je visoki predstavnik.

– Kristijan Šmit, da je zvaničnik Njemačke u bilo kojem svojstvu bio bi dobrodošao u Srpsku, prigrli bi ga kao i sve, gledali bi kako da ljudima pomognemo, da svi zajedno bolje živimo. Ali ovako kako on želi ne ide – objašnjava Tadić.

Ističe da je ovo i poruka potpredsjednicima Republike Srpske Ćamilu Durakoviću i Davoru Pranjiću.

– Ovo je i poziv Durakoviću i Pranjiću da se dozovu pameti i da shvate da je njihov dom Republika Srpska. Ne smiju da budu moneta za potkusurivanje međunarodne zajednice – rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da Republika Srpska iz ovih procesa izlazi na dva načina.

– Sačuvanjem integralnog Dejtonskog sporazuma, ili samostalna u procesima koji slijedi. Dakle, mi nemamo lošu opciju, samo treba da nastavimo da idemo ovim kursom – poručio je Tadić.