Tadić: Stvaranje tenzija radi legitimisanja instrumenata Zapada

10
Foto: AA

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ocijenio je da se u BiH stalno stvaraju tenzije i netrpeljivost da bi se legitimisala upotreba instrumenata zapadnog dijela međunarodne zajednice i samim tim njihova dominacija.

Tadić je rekao da se domaćim akterima želi poručiti da oni nisu ti koji odlučuju kako će se živjeti u BiH, nego da su tu stranci koji odlučuju o tome.

Prema njegovim riječima, kada dođe do političkih dogovora unutar BiH, kao što je to bilo sa aktuelnim predstavnicima partija većine na nivou BiH, dolazi do podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi se pokvario taj dogovor.

Tadić je podsjetio i na najnoviju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, na zabranu okupljanja ispred Suda i Tužilaštva BiH, na šta je uslijedila kontrareakcija iz Republike Srpske, te naveo da Srpska u svim tim dešavanjima ne osuđuje Federaciju BiH, nego joj nudi slobodu da se riješi svih tih tutora.

– Republika Srpska poručuje da je ovdje granica slobode, granica iza koje nema prihvatanja nametnutih odluka i svega drugog zbog čega je BiH ovolike godine protektorat – rekao je Tadić večeras za ATV.

On je ukazao i na napade na Srbe i političke predstavnike Srba poput jučerašnjeg u Jelahu dok su se vraćali sa mirnog okupljanja, kao i današnje provokacije tokom parastosa Srbima iz Bihaća stradalim od ustaša.

– Kada se obilježava događaj u Srebrenici gdje su stradali Bošnjaci, tamo hoće da tuku (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića, a kada se obilježavaju Garavice, gdje je pobijeno 14.000 Srba, više nego Bošnjaka u Srebrenici, opet hoće da ubiju srpskog predsjednika – rekao je Tadić, ističući da to nije normalno.

On je konstatovao da uvijek kada se prijeti srpskom predsjedniku ili zvaničniku, nadležni organi iz drugog entiteta ćute.

Tadić je rekao da podržava podizanje spomenika Stefanu Tvrtku Prvom Kotromaniću u Sarajevu.

– To predstavlja suočavanje građana Sarajeva sa identitetom njihovih predaka sa kojim treba da se pomire kako bi se pomirili sa nama – istakao je Tadić.