Tadić: Sud u Strazburu potvrdio da ne razumije Ustav BiH

23
Foto: RTRS

Pravnik Ognjen Tadić rekao je Srni da je Evropski sud za ljudska prava novom odlukom još jednom potvrdio da ne razumije Ustav BiH, te istakao da su rješenje za BiH tri direktne izborne jedinice za Predsjedništvo, i to Republika Srpska kao posebna i dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

– Evropski sud za ljudska prava još jednom je pokazao da ne razumije da je Ustav BiH samo jedan od aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ga se jedino u tom kontekstu može i tumačiti – istakao je Tadić, reagujući na presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se predviđa da prilikom izbora za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine – BiH bude jedna izborna jedinica.

On je poručio da je zbog toga jedino moguće tumačenje ove nove odluke to da se ponovo potvrđuje da su rješenje tri direktne izborne jedinice za Predsjedništvo BiH, i to Republika Srpska kao posebna i dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

– Samo tako može biti obezbijeđen dejtonski standard koji garantuje mir i evropski standard koji garantuje nediskriminaciju – istakao je Tadić.

On je rekao da može i sa po jednim članom Predsjedništva iz dva entiteta, ali to ne bi prihvatili Bošnjaci zbog očigledne nemogućnosti preglasavanja niti Hrvati zato što tako Hrvat nikada ne bi bio izabran.

– Željko Komšić i njegov savjetnik Slaven Kovačević, po čijem zahtjevu je odluka donesena, sada principijelno treba da daju ostavke na svoje funkcije jer su dobijene po njima neprihvatljivom izbornom sistemu. Što se BiH tiče, ona će nakon ove odluke nastaviti da još brže lovi svoj rep, kao i ranije od odluke Sejdić-Finci iz 2009. godine – zaključio je Tadić.