Tanasković: Raditi na tome da istina o stradanju Srba u Sarajevu prodre u svijet

9
Foto: ekspres.net

Član Komisije o stradanju Srba u Sarajevu Darko Tanasković izjavio je da je nezavisna međunarodna komisija sačinila izvještaj u kom se ukazuje na razmjere stradanja sarajevskih Srba i da je sada neophodno raditi na tome da istina prodre u međunarodnoj zajednici i tako koriguje slika koja postoji.

– To bi tada moglo imati značaja u smjeru stvaranja objektivne slike o zbivanjima tokom rata u BiH – rekao je Tanasković za RTS.

On kaže da izvještaj Komisije nastoji da koriguje sliku koja postoji i mogao bi imati značaj.

Govoreći o zahtjevu Prištine da se četiri srpska manastira skinu sa liste ugroženih, Tanasković, koji je bivši diplomata, ocijenio je da je to bezobrazluk, pokazatelj kontinuiteta vlasti „Samoopredjeljenja“ te da je ovaj problem na Kosovu i Metohiji političkog karaktera.

– Sve je u njenoj sjenci, stanje na terenu je u vezi sa političkim odnosima. Pokušavaju da iz jedne nelegalne situacije – nelegalni su kao država, nisu priznati, iz svog skandaloznog odnosa prema srpskom kulturnom nasljeđu, izdejstvuju nekakvo priznanje na međunarodnom planu i da ubijede Unesko da će oni biti ti koji će voditi računa o pravoslavnim svetinjama – rekao je Tanasković.

Prema njegovim riječima, nemoguće je da se na Kosovu i Metohiji napravi pravoslavna crkva koja ne bi bila srpska.

U osvrtu na ukupne odnose na Kosmetu, Tanasković je ocijenio da je Srbija, uslovno rečeno, u dobroj poziciji i treba uporno raditi, jer je kredibilitet vlasti na Kosmetu tokom prethodnih godina narušen i da je Albancima „ostala samo gola politička podrška država koje zbog svoje nemirne savjesti i dalje podržavaju tu kriminalnu vlast u Prištini“.

Kada je riječ o brojnim dokumentima koji se pojavljuju u posljednje vrijeme, a u kojima se spominje eventualna promjena granica na Balkanu, Tanasković smatra da šira javnost ne treba tome da poklanja pažnju.

– Treba vidjeti činjenice i u kom smjeru idu. Mislim da u stavu onih država koje su i najzaslužnije za stanje koje sada imamo nema neke bitnije promjene, nema spremnosti da se krene u radikalano drugačije rješenje. Ono što se vidi je promjena na globalnom i regionalnom planu i objektivno pojačana pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici, koja je daleko od idealne, ali mora da se vodi računa i o srpskom stavu – zaključio je Tanasković.