Tanasković: Vijest o izboru Srpkinje neće obradovati one koji žele Kosovo u Unesko

24
Foto: presscentar.uns.org.rs

Bivši ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković izjavio je da izbor stalnog predstavnika Srbije pri ovoj organizaciji Tamare Rastovac Siamašvili za predsjedavajuću Izvršnog savjeta neće obradovati one koji se zalažu za članstvo samoproglašenog Kosova u Unesku.

– Prilikom ocenjivanja vrednosti ovog diplomatskog dostignuća valja imati na umu da je do njega vodio složen i vrletan put – rekao je Tanasković.

On je objasnio da kandidata za predsjedavajućeg Izvršnog savjeta predlaže ona elektoralna grupacija država na koju je došao red da iz svojih redova ima „predsjednika vlade Uneska“.

– Kako je naša elektoralna grupa u svakom pogledu prilično heterogena, poverenje dato našem predstavniku izraz je sasvim posebnog ugleda Srbije i uvažavanja njene političke uravnoteženosti i zrelosti, na šta ukazuje i gotovo plebiscitarna podrška gospođi Tamari Rastovac Siamašvili na sednici Izvršnog saveta – rekao je on za „Kosovo onlajn“.

Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je danas za predsjedavajućeg Izvršnog savjeta Uneska sa 56 glasova za i dva suzdržana.