Tegeltija: Dobre stvari se ne mogu zaustaviti

33
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da proces pristupanja BiH „Otvorenom Balkanu“ blokiraju dva člana Predsjedništva BiH, ali je on uvjeren da će BiH na kraju postati dio te inicijative jer se dobre stvari ne mogu zaustaviti koliko god bilo opstrukcija iz političkih razloga.

– I mi ćemo tamo doći. To je zaista nezaustavljiv proces. Dobre stvari ne mogu se zaustaviti koliko god bilo opstrukcija iz političkih razloga – rekao je Tegeltija novinarima iz Republike Srpske u Beogradu gdje je prisustvovao Samitu inicijative „Otvoreni Balkan“.

Tegeltija kaže da ne zna da li će to biti za šest ili pet mjeseci, ali ističe da će doći zbog toga što niko ne postavlja uslove.

– Ne morate dobiti kandidatski status, ni da mijenjate Ustav, ništa, jednostavno treba da kažete: „Da, mi hoćemo da budemo dio zajedničkog procesa i da budete dio te priče“ – rekao je Tegeltija.

On je ukazao da proces pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“ blokiraju dva člana Predsjedništva BiH koji ne dozvoljavaju da tačka dnevnog reda dođe na sjednicu Predsjedništva i da se o njoj glasa.

Prema njegovim riječima, iznenađujuće je da se o tome apsolutno ne razgovara.

– Ne govori se o tome da li ima nekih problema, šta je problem BiH taj „Otvoreni Balkan“. A BiH trpi posljedice tih blokada, nažalost – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da će nastaviti da govori o važnosti „Otvorenog Balkana“ za građane i privredu BiH, da će to činiti i u Sarajevu i u Banjaluci, i pred privrednicima i u Beogradu.

– Ponavljaću to neprestano u medijima da ljudi budu svjesni koliko je to proces u kojem nema politike, koji donosi dobrobit i građanima i privrednicima BiH. Nadam se da će i građani razumijeti sve ove poruke, pogotovo što je danas počela i predizborna kampanja – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da se i „Otvoreni Balkan“ susreće sa problemima, pa u Sjevernoj Makedoniji još nisu ratifikovani neki sporazumi i nema još sporazuma o radnoj snazi, navodeće da se u začetku realizacije svake nove ideje javljaju problemi i svakog dana sve brže rješavaju.

On je rekao da se građani i privreda članica „Otvorenog Balkana“ sve manje zadržavaju na granicama, da je između njih sve veći spoljnotrgovinski promet.

Kao veoma ohrabrujuće, Tegeltija je istakao to što privrednici žele da budu dio ovog procesa, pošto ih blokade iz BiH zaustavljaju.

– Juče ste mogli vidjeti veliki broj izlagača na sajmu vina koji su došli iz cijelog svijeta, iz cijele BiH, istočne i zapadne, i iz Republike Srpske – svi su došli tamo iako BiH nije bila suorganizator – rekao je Tegeltija.

On je istakao da je BiH, a pogotovo Republika Srpska, spremna za značajne investicije.

– Ali imate situaciju da se danas govori da nema električne energije na tržištu, a odlukama iz političkog Sarajeva blokirana je izgradnja možda najboljeg energetskog projekta – Hidroelektrane „Buk Bijela“, iz jednog razloga, što pola investicije nosi Vlada Srbije – rekao je Tegeltija.

On je istakao da su blokirani još neki projekti poput izgradnje Aerodroma „Trebinje“, kao i dva gasovoda – južna i istočna interkonekcija, jer se došlo u situaciju da za sve što dolazi sa Istoka, u Sarajevu dobija blokadu.

– U trenutku kada svi traže izvore i načine da obezbijede energente, mi smo se opredijelili da blokiramo – rekao je Tegeltija.

On je ukazao da su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija danas u Beogradu potpisale sporazum o sigurnosti u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicama, što znači da u svakom trenutku imaju slobodnu trgovinu između sebe kako bi imali doboljno namirnica.

Imajući u vidu kolika je kriza u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicima, kako je naveo, moguće je shvatiti koliki je rizik nepotpisivanja ovog sporazuma i toga što BiH nije dio te zajedničke priče.

Tegeltija je naveo da se taj problem, kada se pojavila kriza, rješavao tako što je on pisao pisma predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Ani Brnabić da BiH stave na raspolaganje dovoljne količine tih proizvoda.

– Zahvalan sam što su to oni do sada uradili i mislim da i pored toga što nismo postali dio te zemlje, procesa, da će se nastaviti normalna trgovina tim proizvodima i prema BiH – rekao je Tegeltija.