Tegeltija: Koridor „Pet ce“ – najvažniji infrastrukturni projekat

56
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je izgradnja Koridora „Pet ce“ najvažniji infrastrukturni projekat u BiH koji predstavlja veliki organizaciono-tehnički i finansijski izazov za sve nivoe vlasti.

Tegeltija je na svečanosti povodom zvaničnog početak radova na izgradnji dionice od Kostajnice do Putnikovog brda, rekao da bi izgradnja Koridora „Pet ce“, koji će povezati sjever i jug zemlje, trebalo da se završi 2028. godine.

– Moramo priznati da smo, poslije više godina nesnalaženja u realizaciji ovog projekta, mijenjanju trasa Koridora i projekata, traženja najboljih načina finansiranja, potrošili dosta vremena – rekao je Tegeltija obraćajući se prisutnima na gradilištu budućeg auto-puta.

On je poručio da se isto tako može reći da je danas jako dobra situacija, kada su svi nivoi vlasti u BiH svjesni situacije oko ovog projekta, kada su javna preduzeća u oba entiteta i kadrovski i organizaciono spremna za ovako važan projekat i kada u Republici Srpskoj i Federaciji BiH postoje kompanije koje su spremne da realizuju najsloženije građevinske radove.

– Zato mi danas ne govorimo kada ćemo početi da radimo, već kada ćemo da završimo – rekao je Tegeltija, koji je 2028. godinu naveo kao godinu završetka kompletnog Koridora „Pet ce“ s obzirom da za to postoje sve pretpostavke.

Tegeltija je istakao da je pravi značaj Koridora to što je auto-putem preko Banjaluke i Gradiške spojen sa Hrvatskom, a pečat će mu dati i izgradnja auto-puta od Modriče do Bijeljine, odnosno Rače i granice sa Srbijom.

Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, ključni cilj je kada bude preko Sarajeva i Višegrada spojen auto-putem za Beograd.

On je podsjetio da je prije 15 godina rukovodstvo Republike Srpske donijelo jednu od možda najvažnijih odluka da se uspostavi mreža auto-puteva u Srpskoj izvan ovog koridora.

– Sjetićete se u nekom vremenu da su nas optuživali da bojkotujemo Koridor „Pet ce“ jer želimo da izgradimo auto-put od Doboja do Banjaluke. Svim svojim postupcima u budućem pregovoru rukovodstvo Republike Srpske je pokazalo da to nije cilj, već da svoju mrežu auto-puteva želi da spoji na Koridor „Pet ce“ – naveo je Tegeltija.

On je istakao da se sa radošću prati i realizacija izgradnje ovog koridora u Federaciji BiH.

Tegeltija je zahvalio EU od koje su dobijeni najbolji uslovi i stabilni izvori finansiranja.