Tegeltija: Nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regiona nema alternativu

6
Foto: Vlada Crne Gore/flickr

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija učestvovao je danas u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjem samitu govorilo se o regionalnoj saradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta, migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj bezbjednosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regionu i svijetu.

U svom obraćanju Tegeltija je naglasio značaj Berlinskog procesa za region, putem kojeg se podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana.

Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Savjeta ministara za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu, te naglasio da to nije alternativa za EU već mogućnost za brže pristupanje EU, navodi se u saopštenju.

On je rekao da nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regiona, putem kojih se otvaraju nove perspektive saradnje i novi benefiti za građane, nema alternative.

Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi.

Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastaviće jačati regionalnu saradnju važnu za svakodnevni život približno 18 miliona ljudi u regionu, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uslova za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja, navodi se u saopštenju