Tegeltija: Nebulozni zahtjevi za krivično procesuiranje proslavljanja 9. januara

36
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija izjavio je da su nebulozne tvrdnje sarajevskih „stručnjaka“ da je proslava 9. januara – Dana Republike krivično djelo.

Tegeltija je istakao da se proslava bilo čega, pa i Dana Republike – 9. januara ne može pravno zabraniti i nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda koji se bavi samo usklađenošću zakona sa Ustavom, a zakon je usklađen sa odlukom Ustavnog suda.

On je podsjetio da se ovih dana „stručnjaci“ i političari iz Sarajeva prosto populistički utrkuju u tvrdnjama kako bi Tužilaštvo trebalo da krivično procesuira proslavljanje 9. januara.

– Faktička proslava 9. januara u Republici Srpskoj nema nikakve veze sa odlukom Ustavnog suda niti Ustavni sud uopšte može da se bavi faktičkom organizacijom te proslave niti se ikada s tim bavio – naveo je Tegeltija na svom Fejsbuk profilu.

Ustavni sud, dodao je on, se ustavno-pravnoj sferi bavi propisima, zakonima i njihovom usklađenošću sa Ustavom. U ovom slučaju to je bio Zakon o praznicima i Ustavni sud je donio tu nakaradnu i besmislenu odluku. Kao posljedica te odluke izmjenjen je Zakon o praznicima i na taj način je odluka Ustavnog suda izvršena, koliko god nakaradna i besmislena bila. Tu je tačka što se tiče Ustavnog suda i izvršenja njegove odluke, naglasio je Tegeltija.

– Međutim, ta odluka je besmislena i promašena upravo zato što u stvarnom životu nije kapacitirana da proizvede zabranu samog obilježavanja i proslave 9. januara jer se nikom ne može zabraniti da na određeni dan nešto slavi, organizuje, pravi akademije, defilee i govori o tom danu na način kako to želi – naglasio je Tegeltija.

Prema tome, istakao je on, faktička proslava bilo čega, pa i Dana Republike – 9. januara ne može se pravno zabraniti i nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda koji se bavi samo usklađenošću zakona sa Ustavom, a zakon je usklađen sa odlukom Ustavnog suda.

– Republika Srpska ima pravo da svakog dana pravi kakvu god želi proslavu i za to joj nije potreban nikakav Zakon. Naročito kada 90 odsto njenih građana to želi i osjeća – naveo je Tegeltija.

On je istakao da je besmislenom i nakaradnom odlukom taj nesretni Ustavni sud samo unio dodatno sjeme razdora i razlog da se svake godine prave tenzije oko nečega što svakako niko i nikako ne može faktički zabraniti.

– Ta politička, nakaradna i besmislena odluka nesretnog Ustavnog suda unijela je samo dodatnu frustraciju u ionako frustrirane međunacionalne odnose. Srbima i Republici Srpskoj zato što neko želi da im zabrani da slave svoje svetinje i praznike, a Bošnjacima zato što im je dao razlog da vjeruju da imaju pravo da Srbima i Republici Srpskoj osporavaju svetinje i praznike – naveo je Tegeltija.

On je naglasio da se narodu i građanima, i onima koji ih predstavljaju, ne može zabraniti da nešto osjećaju kao svoj dan ili poseban dan, da ga vole i slave i zato im nije potreban nikakav zakon.

– Svaki pokušaj zabrane samo jača taj osjećaj, tu ljubav i slavlje – istakao je Tegeltija.

Zato toga, dodao je on, onog dana kada je Ustavni sud donio tu nakaradnu i besmislenu odluku, 9. januar više nije bio samo Dan Republike Srpske nego je postao i simbol odbrane prava srpskog naroda i Republike Srpske na vlastiti identitet i pravo da sam bira šta i kad će da slavi.

– To se ni jednom narodu ne može zabraniti – istakao je Tegeltija i dodao da onaj ko je pokrenuo tu apelaciju i Ustavni sud koji ju je prihvatio proširili su dimenziju 9. januara koji je, osim simbola i praznika nastanka Republike Srpske, dobio i značaj svesrpskog simbola državnosti, nepokorivosti i njegovog identiteta.

– I to nijedan sud ne može zabraniti niti je zabranio, niti to može da ima veze sa bilo kakvim odlukama suda jer Ustavni sudovi se jednostavno tim ne mogu baviti. Zato prestanite da sluđujete svijet nebuloznim tvrdnjama da je proslava 9. januara krivično djelo – naveo je Tegeltija.