Tegeltija: Opozicioni prvaci netačno upotrebljavaju termin „utvrđene nepravilnosti“

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Može se primjetiti da opozicioni prvaci, povodom kontrolnog prebrojavanja, netačno upotrebljavaju termin „utvrđene nepravilnosti“, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

– Pogrešno je govoriti uočene „nepravilnosti“, jer nepravilnosti nema nigdje na dosad prebrojanim biračkim mjestima, nego zanemarive nepodudarnosti ili odstupanja od prvobitnog brojanja – istakao je Tegeltija.

Naveo je da su nakon kontrolnog prebrojavanja biračkih mjesta u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Zvorniku odstupanja su manja od jedan odsto.

– Što se smatra normalnim. Kao primjer navešću ponovno brojanje u Džordžiji na predsjedničkim izborima u SAD 2020. (gdje broje mašine) i tu su nađena istovjetna odstupanja. Dakle, utvrđivanjem nepodudarnosti u kontrolnom brojanju se samo koriguje rezultat prvog brojanja i bez drugih uočenih nepravilnosti ne utiče na ocjenu ispravnosti i legalnosti izbora – napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je nakon završenog kontrolnog brojanja izborna volja utvrđena.

– Greške u prvom brojanju mogu biti rezultat raznih faktora, i treba ispitati da li su plod namjere ili greške, ali to ne utiče na legalnost izbora čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini, tako da su izjave koje daju opozicioni lideri pokušaj nevješte manipulacije javnim mnenjem u Republici Srpskoj – kaže Tegeltija.