Tegeltija: Potpisani ugovori za vakcine za 40 odsto stanovništva BiH

15
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da BiH u ovom trenutku ima potpisane ugovore i plaćene akcize za nabavku vakcina protiv virusa korona za 40 odsto stanovništva.

– Za te vakcine su potpisani ugovori, izvršene su uplate sredstava i očekujemo da stignu u zemlju – rekao je Tegeltija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje poslanika DNS-a Nenada Nešića kada će početi nabavka i kada će stići vakcine protiv virusa korona.

On je naveo da postoji pisano obavještenje da će najkasnije do sredine februara stići 27.000 „Fajzerovih“ vakcina iz sistema „Kovaks“ i 200.000 do 250.000 vakcina „moderna“.

– Savjet ministara je posredstvom Ministarstva civilnih poslova obezbijedio tehničke uslove za prijem tih vakcina – istakao je Tegeltija i dodao da se entitetska ministarstva zdravlja pripremaju da sprovedu vakcinaciju.

On je podsjetio da je proces nabavke vakcina počeo u junu prošle godine i da su pregovore sa Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu ministara vodila entitetska ministarstva zdravlja i Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta.

– Sve mjere i odluke donošene su u Savjetu ministara, entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta. Zbog toga su sve ove odluke za proceduru nabavke kroz sistem „Kovaks“ 1.230.000 vakcina i očekujemo da se kroz ovaj sistem nađu i kineske vakcine – naveo je Tegeltija i dodao da je došlo do kašnjenja u nabavci vakcina po tom sistemu.

On je rekao da se, kada se vidjelo da sistem ove nabavke kasni, na osnovu zajedničkog dogovora sa premijerima entiteta krenulo i u sistem direktne nabavke i u nabavku vakcina koje nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove.

– Radi se o vakcinama koje su proizvedene u Rusiji i u Kini – rekao je Tegeltija.

On je dodao da je Ministarstvo civilnih poslova objedinilo te zahtjeve entiteta i Brčko distrikta i da je Vlada Federacije BiH zatražila 100.000 ruskih vakcina, da iz Republike Srpske nije bilo zahtjeva za rusku vakcinu jer su već ranije ispregovarali 400.000 vakcina i 20.000 vakcina za Brčko distrikt.

– Kada su u pitanju vakcine iz Kine, Vlada FBiH je iskazala zahtjev za 100.000 doza, Republika Srpska za 80.000 vakcina i 20.000 za Brčko distrikt, a u direktnim pregovorima sa Fajzerom federalno Ministarstvo zdravlja je iskazalo potrebu za 200.000 vakcina, Vlada Republike Srpske za 50.000 i Brčko distrikt za 8.250 vakcina – precizirao je Tegeltija,

On je dodao da se direktnim pregovorima tražilo manje od 650.000 vakcina, što je mnogo manje nego što je u prvoj fazi ispregovarano.

Tegeltija je podsjetio da je u decembru najavio da će prve vakcine u BiH stići u prvom kvartalu ove godine i izrazio očekivanje da će u ovom mjesecu početi proces vakcinacije u prvoj fazi i da će se sistemski koordinisano ući u proces vakcinacije stanovništva u BiH.