Tegeltija: Sasvim je izvjesno da će BiH biti članica „Otvorenog Balkana“

17
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u obraćanju na samitu „Otvoreni Balkan“ u Beogradu istakao potrebu da BiH bude članica ove inicijative i naveo da je to sasvim izvjesno, jer je potrebno i građanima, i poslovnoj zajednici BiH.

– Možete odgađati, možete zaustavljati, ali to je ono što treba građanima i to će doći. Proces „Otvorenog Balkana“ je nezaustavljiv, pa je tako i pristupanje BiH ovom procesu sasvim izvjesno, nikome ne donosi ništa loše – naglasio je Tegeltija, pozdravljajući okupljene zvaničnike na samitu i izrazivši žaljenje što ponovo govori kao gost.

On je rekao i da je na ovom samitu da bi poslao poruku da je privreda BiH partner privredama u regionu, bez obzira na to što BiH nije članica „Otvorenog Balkana“.

On je istakao da poslovnoj zajednici treba jedinstven ekonomski prostor, isto kao u zemljama EU za koju se svi jako zalažu u procesu pristupanja.

– Danas vidim u medijima da se oni koji blokiraju proces pristupanja BiH „Otvorenom Balkanu“ bave mojim prisustvom ovdje na samitu. Ja nisam došao u ime onih koji blokiraju, nego u ime poslovne zajednice i građana kojima ovaj proces može donijeti samo dobro – naveo je Tegeltija.

On je rekao da u BiH danas pristupanje BiH „Otvorenom Balkanu“ blokiraju samo dva čovjeka, ali da će i to proći, jer izbori dolaze.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Tegeltija je zahvalio svima što drže otvorena vrata za BiH i za Crnu Goru i što ne postavljaju političke uslove i nemaju potrebu da mijenjaju Ustav BiH kao neki drugi, ali imaju želju da BiH bude dio „Otvorenog Balkana“.

– Najveći broj građana BiH i poslovne zajednice su jasno opredijeljeni ka ovom procesu – istakao je Tegeltija, te izrazio nadu u još bolje rezultate međusobne trgovine.

On je izrazio zadovoljstvo atmosferom u Beogradu i naveo da je ugodno biti u društvu premijera i predsjednika koji vrlo dobro znaju šta rade i ne govore samo o problemima, nego i o rješenjima za cijeli region.

Tegeltija je rekao da poslovnoj zajednici ne trebaju ekonomske barijere koje poskupljuju robu i usluge, te izrazio nadu da će mnogi zapamtiti ono što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o tome koliko je unaprijeđena trgovina prehrambenim proizvodima između ove tri zemlje, članice „Otvorenog Balkana“ (Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije), skraćeno čekanje na graničnim prelazima robe između ovih zemalja.

Govoreći o poslovnoj zajedici, Tegeltija je napomenuo da je to bolji dio društva u BiH, da su oni obezbijedili stopu rasta BDP-a 7,2 odsto prošle i više od pet odsto u prva dva kvartala ove godine, rast trgovinske razmjene više od 40 odsto u prvih šest mjeseci, industrijske proizvodnje više od 10 odsto.

On je istakao da je poslovna zajednica u BiH omogućila u posljednjih mjesec dana povećanje broja zaposlenih od 2,8 odsto, uplatila u budžet 18,8 odsto više sredstava nego prošle godine, te obezbijedila nesmetano snabdijevanje naftnim derivatima po konkuretnim cijenama u okruženju.

– To je ona poslovna zajednica koja je obezbijedila dovoljnu količinu struje za tržište BiH. Ukoliko hidrološka situacija bude u prosjeku kao inače, mislim da će BiH će imati struje da ponudi tržištu. Nadam se da ćemo je razmijeniti sa zapadnog Balkana po prihvatljivim, fer cijenama, ne pokušavajući da dobijemo neke lihvarske cijene kakve su sada na berzama – rekao je Tegeltija.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Samitom predsjedavaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Među visokim zvanicama su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije će na Samitu potpisati sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbjednosti.