Tegeltija: Sud BiH izvrgava ruglu cijeli pravodusni sistem

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nad predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom vrši se pravno nasilje, Sud BiH izvrgava ruglu cijeli pravosudni sistem i jasno se prikazuje kao obična politička alatka za izvršenje političkih zadataka protiv Srpske, ocijenio je pravnik Milan Tegeltija.

Nakon današnjem ročišta protiv Dodika, Tegeltija je rekao da je ovaj politički proces ušao u fazu u kojoj se više i ne pokušava napraviti makar privid zakonite sudske procedure već se bahato i brutalno, ne mareći za zakonitu proceduru, gura projekat koji ima jasan i nedvosmislen politički cilj i metu – predsjednika Republike Srpske koji se brže-bolje i pošto-poto mora osuditi.

Tegeltija je istakao da je potpuno jasno da predsjednik Republike već sada nema pošteno i fer suđenje niti će shodno svemu imati u nastavku ove lakrdije, koju je sad već sramota nazvati uopšte sudskim postupkom.

On je pojasnio da se kršenjem osnovnih procesnih pravila predviđenih Zakonom o krivičnom postupku nastavio događaj koji se više ne može nazvati ni političkim suđenjem nego političkim cirkusom.

Obrazložio je da je Zakon o krivičnom postupku ekplicitan i jasan – „kada se protiv sudije podnese zahtjev za izuzeće on odmah mora prestati sa bilo kojom radnjom i uputiti takav zahtjev organu nadležnom za odlučivanje“.

Tegeltija je objasnio da izuzetno može preduzeti samo one radnje kod kojih postoji opasnost od odlaganja, a na današnjem ročištu nije postojala apsolutno nijedna opasnost od odlaganja niti se takva opasnost uopšte može iskonstruisati.

Ukazao je da se brutalno i očigledno kršenje procesnih odredbi nastavlja na isto takvo kršenje procesnih odredbi prilikom odluke o razdvajanju postupka.

Takođe, dodao je, predsjednik Republike Srpske morao je na vrijeme biti obaviješten o sudiji koji će voditi glavni pretres kako bi imao vrijeme da dođe do saznanja da li za navedenog sudiju postoje procesne smetnje da vodi postupak protiv njega i shodno tome da ima mogućnost podnijeti obrazložen zahtjev za izuzeće.

On je naglasio da se to nikako nije moglo uraditi na glavnom pretresu na kojem je predsjednik Republike dočekan kao iz zasjede, zatečen novim sudijom i nije imao priliku da zbog toga adekvatno ostvari svoje prava na odbranu.

– Na kraju mora se istaći da ovakvo postupanje prema predsjedniku Republike Srpske pred Sudom BiH izvrgava ruglu cijeli pravosudni sistem, ali i formalno razotkriva pravu prirodu ovog pravnog nasilja nad predsjednikom Srpske i jasno prikazuje taj sud kao običnu političku alatku za izvršenje političkih zadataka protiv Republike Srpske – zaključio je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.