Tešanović: Vanredno stanje ne ugrožava vitalni nacionali interes

15
Foto: SRNA

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je danas Srni da proglašenjem vanrednog stanja nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog od konstitutivnih naroda u Srpskoj, pa ni bošnjačkog.

– Priča Bošnjaka o ugrožavanju vitalnog nacionalnog interesa je klasično politikantstvo. Kako može biti ugrožen vitalni nacionalni interes u vremenu kada se svi borimo protiv virusa korona? – upitala je Tešanovićeva.

Ona je podsjetila da su Bošnjaci nezadovoljni jer Narodna skupština nije usvojila zaključke koji su predložili.

Tešanovićeva kaže da se može očekivati da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u subotu, 4. aprila, podnese zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno sedam dana od usvajanja odluke u Narodnoj skupštini o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj.

– Oni imaju rok od sedam dana da urade ovo, nakon čega slijede predviđene aktivnosti Vijeća naroda. Međutim, problem je hoćemo li u Vijeću naroda imati kvorum zbog sadašnje situacije. Sve ćemo konkretnije znati u subotu, 4. aprila, kada bi trebalo da se sastane Predsjedništvo Vijeća naroda – rekla je Tešanovićeva.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske najavio je da će pokrenuti proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj.