Tešanović: Vijeće naroda ostvaruje funkciju, jer institucije Srpske funkcionišu

12
Foto: SRNA

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović izrazila je nadu da je Vijeće ostvarilo svoju funkciju i kroz Ustavni sud i da je dokazalo da je rad Vlade i Narodne skupštine Srpske takav da nema potrebe za podizanjem vitalnog nacionalnog interesa.

– U prošlom mandatu bilo je mnogo politiziranja i dizao se vitalni nacionalni interes maltene za glupost, ali takav je bio sastav za razliku od ovog koji je sasvim drugačiji i gdje već godinu dana nismo pronašli ni u jednom klubu bilo kakve probleme da bi se koristio vitalni nacionalni interes – rekla je Tešanovićeva za ATV.

Ona je istakla da je Vlada i u prošlom mandatu radila svoj posao i donosila zakone, ali da sve zavisi od ljudi čine pojedine klubove delegata.

– Ako imaju interes isključivo da podignu vitalni interes za bilo kakvu sitnicu, onda je to čisto politikantstvo da bi došli do medija, da bi rekli kako se ne slažu i slično – rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da, i kada se uloži vitalni nacionalni interes, to ide na Ustavni sud koji gotovo redovno odbija takve zahtjeve, ističući da je u pitanju „matematika“ koja koči da zakon stupi na snagu.

– To je negativno i nadam se da toga u narednom periodu neće biti. Moram pohvaliti rad Vlade koja predlaže zakone Narodnoj skupštini i ako nemate elemenata za podizanje vitalnog nacionalnog interesa, onda ni mi nemamo posla – rekla je Tešanovićeva.

Ona je rekla da se u Federaciji BiH (FBiH) godinama nije moglo popuniti Vijeće jer Srba u pojedinim kantonima uopšte nije bilo.

– Jedino je u Republici Srpskoj Vijeće naroda funkcionisalo onako kako to Ustav traži. Paralela između jednih i drugih nije paralela. U FBiH niste imali mogućnost da pokrenete vitalni nacionalni interes jer nije bilo dovoljno Srba – kaže Tešanovićeva.

Ona ističe da Vijeće naroda Republike Srpske demokratski odlučuje o svemu i da ima normalan rad.

– Što se tiče političke stabilnosti, Srpska je stabilna jer institucije funkcionišu, a to je najvažnije – poručila je Tešanovićeva.

Prema njenim riječima, unutar Vijeća naroda postoje različiti interesi Bošnjaka, Hrvata, Srba i onih iz reda ostalih, ali se pametnom politikom može postići da to sve funkcioniše bez nekih velikih potresa.

Tešanovićeva je pozvala građane da dođu u Banjaluku i pridruže se proslavi Dana Republike onako kako to dolikuje.